Szybkie danie: Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami
Składniki na danie – Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami:
• 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
• 3 łodygi selera
• oliwa z oliwek
• 20 g orzeszków pinii
• 20 g kaparów małych
• 6 dużych zielonych oliwek
• Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
• 1 łyżeczka octu winnego
• 50 g rodzynek
• 20 g posiekanej pietruszki
• Starta skórka cytryny
• 1 ząbek czosnku
• Sól, pieprz
• Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył, oraz ocet winny.
Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.