Szybki Tort Sachera
Ten łatwy przepis na tort Sachera pozwoli Ci na zaskoczenie rodziny smaczną i szybką kuchnią.
Składniki ciasta:
- 1 opakowanie ciasta o smaku czekoladowym Duża Blacha Delecta
- 1 opakowanie kremu tortowego czekoladowego Delecta
- 200 g margaryny
- 100 ml wody
- 4 jaja
- 300 ml mleka
- konfitura morelowa
Poncz:
- 50 ml alkoholu
- 25 ml przegotowanej i wystudzonej wody
- 5 kropli aromatu do ciast arakowego Delecta
Dekoracja:
1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
Sposób przygotowania – Tort Sachera:
- Rozpuść i ostudź margarynę. Nastaw piekarnik na 180˚C.
- W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania z ciastem i miksuj około 4 minuty. Przygotowaną masę przełóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę o średnicy 27 cm.
- Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz ok. 50-55 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
- Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój poziomo na 3 części. Każdą nasącz 25 ml. ponczu.
- Dolny blat ciasta posmaruj konfiturą i nakryj drugim blatem. Ponownie wyłóż konfiturę i przykryj trzecim blatem ciasta.
- Aby przygotować krem, do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki z kremem wsyp do mleka i miksuj przez 3 minuty. Przygotowanym kremem udekoruj tort, smarując wierzch i boki.