Szybki tort orzechowy – w sam raz na osłodzenie jesiennej aury!

Carrot cake with cream cheese frosting

fot. Dan Cake

Szybki tort orzechowy – w sam raz na jesień

 

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 250 g śmietanka 36%
  • 250 g serek mascarpone
  • 250 g brązowy cukier
  • 100 g ulubione orzechy
  • 250 g czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)  1 opakowanie (3 sztuki)
  • sok połowy cytryny
  • pół szklanki wody

 

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.

Dekoracja tortu: Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (222 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  11 października 2016 13:39

    Z pewnością pyszny! 🙂

    Odpowiedz
  2. efffciaa  11 października 2016 14:32

    Bardzo smakowicie wygląda , a i po składnikach widzę , że musi być niebo w gębie 🙂 tylko dlaczego teraz akurat wrzucacie taki przepis jak jestem na diecie ??? 🙂

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 15:33

      Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam ten torcik 🙂 Jest przepyszny – połączenie moich ulubionych smaków w jednym i …. dużo pysznego kremu , ale dieta … się skończyła .

      Odpowiedz
  3. Margaretkaw  11 października 2016 15:49

    Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to chętnie zjafłabym kawałek lub dwa 😉 efektowny i o moim ulubionym smaku orzechowym, aż slinka leci…

    Odpowiedz
  4. Wusia  11 października 2016 16:13

    Takie przepisy lubię najbardziej-szybkie i proste . A tort wygląda jak wyrób z najlepszej cukierni.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  11 października 2016 18:00

    Wygląda uroczo,więc myślę ,że jest pyszny.

    Odpowiedz
  6. martucha180  11 października 2016 21:05

    Faktycznie szybki.

    Odpowiedz
  7. kasia87g  12 października 2016 08:39

    musi być pyszny

    Odpowiedz
  8. Monika  12 października 2016 11:58

    Musi być pyszny 🙂

    Odpowiedz
  9. Monika  12 października 2016 12:00

    Uwielbiam wszystko co orzechowe 😉

    Odpowiedz
  10. Joanna  13 października 2016 17:00

    Kocham wszystko co orzechowe <3

    Odpowiedz
  11. Jaworka  13 października 2016 18:45

    Orzechowy to już lubię i na pewno zrobię dodaje do ulubionych nawet na niedzielę można sobie zrobić poporcjować i do zamrażarki a potem jak znalazł do kawki czy herbatki

    Odpowiedz
  12. nungal  24 października 2016 11:56

    śliczne zdjęcie

    Odpowiedz
  13. Justyna  27 października 2016 21:37

    Wygląda pysznie, ciekawe czy tak samo smakuje? Sądząc po składnikach jego zrobienie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, czyli to coś dla mnie. W dodatku zrobiony z moich ulubionych składników.

    Odpowiedz
  14. marrika  27 lutego 2017 12:34

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany