Szybki tort orzechowy

Chodzi za Tobą coś słodkiego? Przedstawiamy przepis na pyszny i szybki tort orzechowy!

Szybki tort orzechowy

fot. Dan Cake

Szybki tort orzechowy – w sam raz na jesień

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 250 g śmietanka 36%
  • 250 g serek mascarpone
  • 250 g brązowy cukier
  • 100 g ulubione orzechy
  • 250 g czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)  1 opakowanie (3 sztuki)
  • sok połowy cytryny
  • pół szklanki wody

 

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.

Dekoracja tortu: Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (311 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...