Szybki tort orzechowy
Chodzi za Tobą coś słodkiego? Przedstawiamy przepis na pyszny i szybki tort orzechowy!
Szybki tort orzechowy – w sam raz na jesień
Składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 250 g śmietanka 36%
- 250 g serek mascarpone
- 250 g brązowy cukier
- 100 g ulubione orzechy
- 250 g czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake) 1 opakowanie (3 sztuki)
- sok połowy cytryny
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.
Dekoracja tortu: Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.
Smacznego!