Szybki tort na Walentynki – pomarańczowy z żurawiną i lukrem
Walentynki coraz bliżej… Chciałabyś zaskoczyć swoją drugą połówkę czymś smacznym, ale nie masz ochoty na spędzanie połowy tego dnia w kuchni? Przedstawiamy przepis na szybki tort na Walentynki, który osłodzi Wam ten dzień.
Składniki:
- spody tortowe jasne (np. Dan Cake)
- pół szklanki likieru pomarańczowego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 słoiczki konfitury żurawinowej po 250 g
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki wody (do lukru)
- świeża żurawina (do dekoracji)
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj likier pomarańczowy z wodą i łyżką soku z cytryny. Otrzymanym ponczem nasącz spody tortowe, a następnie przełóż je cienkimi warstwami konfitury żurawinowej.
Przygotowanie lukru
W rondelku wymieszaj wodę z cukrem i łyżką soku z cytryny. Podgrzewaj powoli, aż otrzymasz jednolitą masę. Tak powstałym lukrem polej tort. Następnie udekoruj go świeżą żurawiną.
Smacznego!