Szybki i sycący posiłek na wieczór – domowa pizza!

Coraz częsciej do domu przychodzimy zziębnięci i tęsknimy za polarowym kocem i czymś gorącym do jedzenia. W takie dni, gdy marzysz o szybkim i sycącym posiłu, najlepszym wyborem jest domowa pizza. Zrób przegląd lodówki, wybierz ulubione składniki i dodaj im nieco pikantności. Ostry sos rozgrzeje orgaznizm, a kapsaicyna zawarta w chilli poprawi humor.

Domowa pizza z TABASCO

Myśląc o ciepłym posiłku, od razu na myśl przychodzą pieczone dania a w tym także szybka i uwielbiana przez miliony ludzi na świecie, pizza. Choć wariacji na jej temat jest wiele, większość tradycyjnych składników, zwyczajnie się „przejadło”. Jak zatem wprowadzić w to popularne danie trochę finezji? Najłatwiej – aromatycznymi sosami. Zamarynowanie kurczaka w Teriyaki nadaje mięsu niesamowitej słodyczy, a jako dodatek z pewnością przypadnie do gustu fanom pizzy hawajskiej. Osoby preferujące delikatne smaki, chętnie sięgną po sosy śmietanowe, które w połączniu ze zeszkloną cebulą i boczkiem połączą się w słynną carbonarę. Dla miłośników mocniejszych wrażeń, ideałem będzie linia kultowych, pikantnych sosów, w której każdy ma inny aromat i skalę ostrości. Najostrzejszy z nich to wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero – warto go dozować bardzo ostrożnie.

Co jesienią może znaleźć się na pizzy? Najtaniej będzie zaopatrzyć się w jesienne warzywa – kolorowe papryki, słodkie pomidory, szpinak, cukinię, bakłażana. Wybór jest niesamowicie bogaty. W zależności od tego jakie wybierzemy dodatki, dobieramy również ser. Oprócz klasycznej, śnieżnobiałej mozzarelli, warto sięgnąć po oscypek (genialny w połączeniu z żurawiną), ser pleśniowy (świetny z brokułami lub figami), czy grecką fetę. Sprawdzą się też wszelkie długo dojrzewające wędliny lub dobrze doprawiona, mielona wołowina. Jeśli masz kulinarny zapał możesz też eksperymentować z ciastem, wybierając różne rodzaje mąki lub zmieniając ich proporcje. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia, a smakowite „testy” z pewnością nikogo nie znudzą.

Gorrrąca pizza na lodowate wieczory:

Domowa pizza z TABASCO®

Ciasto baza:

  • Ok 500g dobrej mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie rozmieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza:

  • 250g pomidorów pelati
  • Kilka ząbków czosnku
  • Świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
  • Łyżeczka octu balsamicznego
  • Sos TABASCO® Habanero
  • Cukier
  • Świeżo mielony pieprz i sól
  • 3 łyżki oliwy

Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.

Farsz:

  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • Duża garść świeżego szpinaku
  • Kilka plasterków dobrej szynki
  • Kulka mozarelli
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • Kawałek parmezanu
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki i mozarelli. Piec  w  piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i na każdą pizzę wybić całe jajko i posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut aż spód nabierze złotobrązowego koloru a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą prosto z pieca!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (345 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  26 października 2013 13:49

    Całą rodziną uwielbiamy pizzę. Ta domowa ma tę przewagę, że mamy pewność, że wszystkie składniki są świeże i dobrej jakości.

    Odpowiedz
  2. arunia  27 października 2013 00:26

    Uwielbiam pizzę! Muszę ją wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  3. girlblack  30 marca 2015 09:30

    mniaaam mniaamm 😀

    Odpowiedz
  4. Ewelina  1 kwietnia 2015 22:15

    niektóre elementy farszu zastąpię innymi

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  27 maja 2015 19:41

    Nie ma to jak pizza własnej roboty. Jest sto razy lepsza niż ta z mrożonki.

    Odpowiedz
  6. scrabble  8 sierpnia 2015 17:41

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  7. sylwiawes  9 października 2015 13:00

    Mniam uwielbiam pizze , a ten przepis jest ciekawy 🙂

    Odpowiedz
  8. xtina120  4 grudnia 2015 11:12

    Właśnie dzisiaj będę robiła

    Odpowiedz
  9. joanna252  21 stycznia 2016 23:37

    Pyszne 😀

    Odpowiedz
  10. Aneta  15 lutego 2016 12:32

    Domowa pizza to zawsze dobry pomysł 🙂 Mam swój sprawdzony przepis na idealne ciasto, a składniki mogę komponować dowolnie, jak tylko chcę 🙂

    Odpowiedz
  11. mama_kazala  3 marca 2016 12:14

    a ja mam właśnie problem z ciastem, jakoś mi nie wychodzi… 🙁

    Odpowiedz
  12. efffciaa  27 marca 2016 22:17

    Zrobić ciasto na pizzę to wcale nie jest taka łatwa sprawa , ale na szczęśćie w piekarniach są dostępne gotowe upieczone spody na pizzę , wystarczy dorzucić dodatki i pyszne danie gotowe ,

    Odpowiedz
    • efffciaa  15 kwietnia 2016 10:15

      Na wieczór bym się jednak nie pokusiła o zjedzenie pizzy , chociaż czasami mnie nachodzi ochota , jednak później nie dość , że nie mogę zasnąć to jeszcze w boczkach się odkłada 🙁

      Odpowiedz
  13. adamorek  15 kwietnia 2016 19:17

    cudna pizza

    Odpowiedz
  14. as_sa  6 lipca 2016 19:18

    Ostatnio „chodzi” za mną pizza. Wypróbuję ten przepis i dam znać jak wyszła 🙂

    Odpowiedz
  15. stokrotkapolna  22 października 2016 10:18

    Tak jak większość ludzi, my też lubimy pizzę. Często robię ją razem z wnuczką,a dzielimy się pracą,hehe,ja ciasto i kroję warzywa i inne dodatki, ona komponuje , przyprawia i robi sosy. Zawsze ma jakiś inny niepowtarzalny smak. No i objadamy się wtedy, co wiadomo , jest nie zdrowe. Ale co, tam,nie jemy jej co dzień , bo i nie widujemy się zbyt często, tak często, jak byśmy chciały..

    Odpowiedz
  16. afrodyta  16 grudnia 2016 11:02

    Dawno nie robiliśmy w domu pizzy.Chyba czas to zmienić,a ten przepis będzie pomocny…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany