Szybki przepis na sernik z polewą jogurtowo-trzcinową

Sernik_szybkiSkładniki na sernik z polewą jogurtowo – trzcinową

na spód ciasta:

200 g pierniczków

50 g miękkiego masła

 

na ciasto:

500 g sera twarogowego 3-krotnie zmielonego (może być z wiaderka)

70 g śmietanki kremówki

4 jajka

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

Opakowanie budyniu waniliowego

 

na polewę:

150 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

 

Wykonanie:

Przygotować spód ciasta: pierniczki zmiksować z masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 10 min w temperaturze 190°C. Ostudzić spód. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C. Przygotować ciasto: ser utrzeć z Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać śmietankę oraz budyń i zmiksować. Masę przelać na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch polać polewą przygotowaną z podanych składników i dopiec. Gotowy sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 2 h a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać po wierzchu Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT.

Wypróbuj też:

Przepis na sernik na zimno z bakaliami

Przepis na sernik na zimno z bakaliami

­ W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na zimno z dodatkiem bakalii, który zachwyci Twoich najbliższych w wiosenno-letnie popołudnia. Składniki: pół kilograma

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  26 grudnia 2013 15:39

    Wspaniale, piekę na Nowy Rok!

    Odpowiedz
  2. Margaretkaw  4 września 2015 21:27

    Uwielbiam sernik, muszę wypróbować ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. Sylwia  1 listopada 2015 16:38

    super uwielbiam serniki!! muszę „ukraść” przepis 🙂

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  12 grudnia 2015 17:56

    KOCHAM NAD ŻYCIE! :d

    Odpowiedz
  5. xtina120  13 grudnia 2015 22:02

    Ta trzcina mnie nie przekonuje

    Odpowiedz
  6. raczek  25 lutego 2016 07:53

    Sernik to moje ulubione pieczywo, przepis inny niż wszystkie ale te inności trzeba wypróbować, zobaczymy jak zasmakuje to może zostanie na dłużej, ale apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  7. luna341  27 lutego 2016 22:01

    Uwielbiam jeść piec serniki.To ciasta ,któe zawsze mi wychodzą. Robie je na różnych spodach od biszkoptowych po kruche .Uwielbiam tez serniki wiedeńskie i na zimno

    Odpowiedz
  8. efffciaa  16 marca 2016 15:43

    Robiłam wiele różnych rodzajów serników , chociaż mam również swój ulubiony przepis , ale tego jeszcze w swojej karierze nie robiła – może nadszedł ten czas ?

    Odpowiedz
  9. luna341  18 marca 2016 19:39

    Apetyczny .Bardzo lubie jeść i piec serniki .To typ ciast, który nigdy sie nie nudzi.Zawsze mozna poszaleć ze smakami i dodatkami .Bakalie czy owoce ,a może kakao -z kazdym dodatkiem sa pyszne

    Odpowiedz
  10. Aneta  7 grudnia 2016 12:56

    Ależ to musi być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  11. martucha180  31 grudnia 2016 10:40

    Raczej ekspresowy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany