Szybki przepis na sernik z polewą jogurtowo-trzcinową

Sernik_szybkiSkładniki na sernik z polewą jogurtowo – trzcinową

na spód ciasta:

200 g pierniczków

50 g miękkiego masła

 

na ciasto:

500 g sera twarogowego 3-krotnie zmielonego (może być z wiaderka)

70 g śmietanki kremówki

4 jajka

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

Opakowanie budyniu waniliowego

 

na polewę:

150 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

 

Wykonanie:

Przygotować spód ciasta: pierniczki zmiksować z masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 10 min w temperaturze 190°C. Ostudzić spód. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C. Przygotować ciasto: ser utrzeć z Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać śmietankę oraz budyń i zmiksować. Masę przelać na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch polać polewą przygotowaną z podanych składników i dopiec. Gotowy sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 2 h a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać po wierzchu Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT.

Wypróbuj też:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...