Szybki deser: Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

fot. materiały prasowe

Składniki na: Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • czerwone wino półwytrawne – 1/3
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) – opakowanie

Przygotowanie:

Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. A. czy  25 sierpnia 2017 10:09

    Zjadłabym z największą przyjemnością :);)

    Odpowiedz
  2. nungal  25 sierpnia 2017 10:55

    wygląda przepysznie

    Odpowiedz
  3. martucha180  25 sierpnia 2017 22:51

    Mniam!

    Odpowiedz
  4. Wusia  26 sierpnia 2017 16:07

    Świetny przepis, z pewnością nie jest bardzo słodki ,a takie lubię najbardziej.

    Odpowiedz
  5. Aneta  8 września 2017 12:06

    Pyszności!

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 października 2017 14:17

    Dzięki temu , że możemy praktycznie w każdym sklepie kupić spody do babeczek zarówno słone , jak i słodkie przygotowanie tartaletek zajmuje chwilę . Liczy się tylko wyobraźnia 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany