Szybki deser: Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

fot. materiały prasowe

Składniki na: Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • czerwone wino półwytrawne – 1/3
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) – opakowanie

Przygotowanie:

Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Yves Rocher
Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (232 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. A. czy  25 sierpnia 2017 10:09

    Zjadłabym z największą przyjemnością :);)

    Odpowiedz
  2. nungal  25 sierpnia 2017 10:55

    wygląda przepysznie

    Odpowiedz
  3. martucha180  25 sierpnia 2017 22:51

    Mniam!

    Odpowiedz
  4. Wusia  26 sierpnia 2017 16:07

    Świetny przepis, z pewnością nie jest bardzo słodki ,a takie lubię najbardziej.

    Odpowiedz
  5. Aneta  8 września 2017 12:06

    Pyszności!

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 października 2017 14:17

    Dzięki temu , że możemy praktycznie w każdym sklepie kupić spody do babeczek zarówno słone , jak i słodkie przygotowanie tartaletek zajmuje chwilę . Liczy się tylko wyobraźnia 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany