Penne z szynką w sosie śmietanowym
Rurki penne to jedne z najbardziej lubianych makaronów zarówno w Polsce jak i na świecie. Można przygotowywać je na sto sposobów. My zdradzamy Wam jak penne może sprawdzić się w sytuacji gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a musimy przygotować pyszny obiad.
Składniki na danie – Penne z szynką w sosie śmietanowym:
- Międzybrodzki Makaron Penne – 250g
- Szynka drobiowa – ok 60g
- Żółty ser – ok 20g
- Śmietana 18% – 150g
- Świeża pietruszka – pęczek
- Cebula – 1szt.
- Sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności gotujemy Międzybrodzki Makaron Penne wedle zaleceń na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.
- Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. W momencie gdy szynka i cebula będą zarumienione dodajemy śmietankę i doprawiamy według uznania.
- Następnie na patelnie dokładamy makaron i smażymy na wolnym ogniu ok 2 minut.
- Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i startym wcześniej serem.
Zobacz także inny przepis na penne