Szybka wiosenna sałatka z pomarańczami i serem camembert
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki na danie – sałatka z pomarańczami i serem camembert:
- – 1 sałata radicchio
- – 1 pęczek świeżej bazylii
- – 1 Sos sałatkowy francuski Knorr
- – 100 ml oliwy z oliwek
- – 2 pomarańcze
- – 1 czerwona cebula
- – 3 łyżki orzeszków pinii
- – 1 ser camembert
Sposób przygotowania:
- Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Stwórz winegret, łącząc sok z oliwą i sosem sałatkowym.
- Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je.
- Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
- Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę polej dresingiem.