Szybka tarta owocowa

Szybka tarta owocowa

Składniki:

1 op. Tarty na 1001 sposobów na słodko

Do ciasta:

1 jajo

125 g zimnej margaryny

1‒2 łyżki mąki pszennej (do podsypania):

Do nadzienia:    

500 g truskawek

1 op. Galaretki o sm. truskawkowym Delecta

250 ml śmietanki 30‒36% tł. (ok. 1 szkl.)

125 ml mleka (ok. 1/2 szkl.)

1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wody, pozostaw do przestudzenia. Chłodną  wstaw do lodówki, pozostaw do lekkiego zżelowania.
  2. Ciasto:  Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodaj jajo i margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2‒3 min. do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20‒30 min., do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.
  3. Nadzienie:  Umyj, odszypułkuj i pokrój truskawki. Rozmieszaj zawartość torebki z fixem do nadzienia i cukier w połowie szklanki mleka. Śmietankę zagotuj, wlej mleko z rozprowadzonym proszkiem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), cały czas mieszając. Gotową, gorącą masę wylej na wystudzone ciasto. Odczekaj 5 min. Rozłóż owoce na ciepłej masie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Na chłodną tartę wyłóż lekko zżelowaną galaretkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do ponownego schłodzenia.

 

Aromatyczna tarta z grzybami

Aromatyczna tarta z grzybami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy! Składniki na danie: tarta z grzybami Ciasto: - Masło Ekstra od OSM Piątnica    150g - mąka                                               300g - żółtko                                             2 szt. - woda                                              100ml - sól do

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (230 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. magella87  19 czerwca 2014 14:38

    mniam uwielbiam truskaweczki

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  19 czerwca 2014 14:49

    mmm wygląda smacznie.

    Odpowiedz
  3. as_sa  19 czerwca 2014 16:25

    Smakowicie wygląda, a sezon truskawkowy w pełni

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  3 lipca 2015 09:16

    Nigdy jeszcze nie robiłam tarty, muszę wypróbować

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  21 września 2015 14:27

    Ta tarta wygląda na łatwą do wykonania i przepysznie musi smakować!

    Odpowiedz
  6. efffciaa  16 marca 2016 15:48

    Uwielbiam robić i jeść tarty – są bardzo smaczne i super szybkie , a można je faktycznie zrobić na 1001 sposobów , w zależności od dostępnych owoców i weny twórczej .

    Odpowiedz
  7. Margaretkaw  10 grudnia 2016 16:01

    Ciekawe czy można zrobić z mąki bezglutenowej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany