Szybka masa makowa – przygotuj ją ekspresowo do domowego makowca…i nie tylko!
Makowiec to ten rodzaj ciasta, który bardzo często pojawia się na polskich stołach w czasie Świąt. Choć przepis na jego wykonanie nie jest trudny, to nie każdy decyduje się po niego sięgnąć, by samodzielnie przygotować wypiek. Dziś podajemy Wam na tacy przepis na dziecinnie proste nadzienie do tego smacznego ciasta. Szybka masa masowa jest łatwa w wykonaniu i niezwykle smaczna. Zatem zaczynamy!
Spis treści:
Do czego można wykorzystać masę makową?
Masa makowa to ten rodzaj dodatku kulinarnego, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Tradycyjnie przygotowuje się ją po to, aby nałożyć ją na zwijane ciasto, czyli klasyczny makowiec. Lista potraw do której sprawdzi się masa makowa jest jednak zdecydowanie dłuższa. Świetnie nadaje się ona bowiem także do wypiekanych w domu bułeczek czy rogalików, a także jako dodatek do łazanek czy słodkich naleśników z kandyzowanymi owocami. Można nią także posmarować suche wafle czy nawet dodać do muffinek. Wszystko tak naprawdę zależy od naszej twórczej kulinarnej fantazji, więc warto poeksperymentować w kuchni dodając masę makową nie tylko do wypieków, ale także dań obiadowych czy przekąsek.
Co dodawać do masy makowej?
Przepisów na idealną masę makową jest co nie miara, a przekrój składników jakie można do niej dodawać dość bogaty. W podstawowej wersji najczęściej wykorzystuje się rodzynki, skórkę pomarańczy czy orzechy włoskie. W masę można jednak także wkomponować figi, pistacje, daktyle, suszone śliwki czy nawet jagody. Jeśli makowca będą spożywać wyłącznie dorosłe osoby chcąc pobić smak masy i nadać jej jeszcze większego aromatu warto wykorzystać np. likier pomarańczowy czy migdałowy rum lub nawet dodać do niej kilka wiśni z nalewki.
Szybka masa makowa – przepis ze skórką pomarańczową
Jeśli poszukujecie prostego przepisu na masę makową – przychodzimy z pomocą! Ten poniżej jest szybki, łatwy w wykonaniu i oparty na ogólnie dostępnych składnikach. Przygotowanie masy nie powinno Wam zająć więcej niż 30 minut.
Składniki:
250g zmielonego mleka
250 ml mleka 3%
120 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki płynnego miodu lipowego
2 łyżeczki masła
3 łyżki żurawiny
10 kropli aromatu migdałowego
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
pół szklanki płatków migdałów
Przygotowanie:
1. Zalej mak gorącym mlekiem i odstaw w bezpieczne miejsce na około kwadrans.
2. Wystudzony i odsączony mak przełóż do dużej miski i dodaj cukier.
3. Wlej miód oraz dodaj miękkie masło.
4. Dodaj aromat migdałowy, cynamon i całość dobrze wymieszaj.
5. Wkomponuj w masę dodatki: pokruszone migdały, rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
6. Całość raz jeszcze wymieszaj aż do połączenia składników.
Domowa masa makowa – dlaczego jest lepsza od sklepowych gotowców?
Nie każdy z nas kupując gotową masę makową w sklepie zwraca uwagę na jej skład, a to duży błąd. Okazuje się bowiem, że w większości z nich na szczycie listy jest cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy. W takim wydaniu masa jest wysokokaloryczna i zdecydowanie nie służy ani zdrowiu ani sylwetce. Z dodatkowych składników w tego typu produktach obecne są też regulatory kwasowości, aromaty czy wzmacniacze smaku. Wniosek zatem nasuwa się sam – jeśli chcemy mieć pewność, że nasza masa makowa będzie zdrowa i dietetyczna lepiej przygotujmy ją sami. Zaletą takiego rozwiązania jest też to, że proporcje możemy dobierać według własnego uznania, tak, aby nadzienie do makowca smakowało najlepiej. Cukier zaś można zastąpić np. erytrolem czy ksylitolem.
Koniecznie zobaczcie jak zaplanować świąteczne wypieki: