Sztuka parzenia herbaty

Skąd pochodzi herbata? W jaki sposób i jak długo ją parzyć? Czy istnieje dobroczynny wpływ ceremonii picia herbaty?

Bogata, wielowiekowa historia herbaty oraz różne, czasem niezwykle wyrafinowane sposoby jej przyrządzania, sprawiły, że stała się niemal najpopularniejszym napojem na świecie. Wyjątkowość tej rośliny tkwi zarówno w jej odkrywaniu, jak i w czynnościach, które towarzyszą jej spożywaniu.

 

Kultura picia herbaty sięga czasów cesarstwa chińskiego, a pierwsze zapiski na jej temat datuje się na X wiek p.n.e. Na przestrzeni wieków Chińczycy dopracowali do perfekcji sposób parzenia i podawania złocistego naparu. Powstała nawet „Święta księga herbaty”, napisana w VIII wieku przez chińskiego poetę Lu Yu, która stanowiła swoisty kodeks herbaciany tamtych czasów. Pismo zawierało opis krzewu herbacianego, a także narzędzi do zbioru liści, przyborów do ceremonii przyrządzania i spożywania naparu z herbaty.

Dziś istnieje wiele odmian krzewów herbacianych, można przyrządzać mieszanki herbat lub dowolnie modyfikować jej smak poprzez dodanie odpowiednich przypraw. Powstaje coraz więcej sklepów oferujących herbaty liściaste oraz akcesoria do przyrządzania naparu. To dowód na to, że tradycja parzenia herbaty jest wciąż żywa.

Herbata parzona nie tylko w chińskiej porcelanie

Tradycyjne chińskie czajniki Yixing do zaparzania herbaty to jedne z najbardziej fascynujących naczyń na świecie. Ich wewnętrzne ścianki są pokryte licznymi mikroporami, które podczas kolejnego zaparzania wypełniają się osadem herbacianym. Dzięki tej właściwości, wewnątrz czajnika powstaje powłoka, przechowująca smak i aromat  herbaty. Należy jednak pamiętać, aby używać go tylko z określonym rodzajem esencji oraz myć czystą wodą bez detergentów.

Na rynku pojawiają się również coraz to ciekawsze formy akcesoriów do przyrządzania herbacianego naparu. Lubiący dobry design amatorzy świeżo parzonej herbaty liściastej, z pewnością docenią nowoczesne zaparzacze, wykonane ze stali i nylonu. Ich niewątpliwą zaletą jest trwałość, a także poręczny i ergonomiczny kształt.

Zarówno miłośnicy naczyń o nietypowych kształtach, jak i ceniący sobie wygodę herbaciarze, mogą w serwisach internetowych, takich jak Westwing.pl, znaleźć odpowiadające ich potrzebom przybory do parzenia herbaty. Wśród nich są m.in. zestawy porcelanowych kubków z zaparzaczem i przykrywką. Soczyste kolory naczyń podkreślą aromat i smak owocowych herbat, umilając tym samym rytuał picia ulubionego napoju.

Dobroczynny wpływ ceremonii picia herbaty

Od lat picie herbaty jest okazją do spędzania czasu z innymi ludźmi. Już sama czynność parzenia herbaty, szczególnie liściastej, ma terapeutyczne właściwości. Proces przygotowywania gorącego napoju rozładowuje napięcie i obniża ciśnienie. Warto więc pójść za słowami mistrza herbacianej ceremonii Tien Ji-henga: „Pijmy złocisty napar, by zapomnieć o zgiełku tego świata” i zarezerwować sobie czas na codzienny rytuał parzenia i picia herbaty.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  18 stycznia 2014 09:15

    „Pijmy złocisty napar, by zapomnieć o zgiełku tego świata’ – bardzo mi się podoba takie podejście. Zapomnieć, choćby na chwilę przystopować 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  19 stycznia 2014 17:39

    Szczególnie herbatka z cytryną….

    Odpowiedz
  3. chucky  26 stycznia 2014 09:49

    Chyba zacznę częściej pić herbatę 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  28 kwietnia 2015 15:05

    Nie wyobrażam sobie życia bez herbaty.

    Odpowiedz
  5. magdako  12 sierpnia 2016 23:38

    herbata ale tylko dobrze zaparzona – zachowuje swoje właściwości i dale mnóstwo przyjemności:)

    Odpowiedz
    • Tereniasz  12 sierpnia 2016 23:44

      no tak, ale co znaczy dobrze parzona? Czy jest jakaś dziedzina, która się tym zajmuje, tak jak bariści zajmuja się parzeniem kawy? No to bardzo ciekawa sprawa:)

      Odpowiedz
    • monicitia  14 sierpnia 2016 16:40

      Zgadzam się

      Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  9 listopada 2016 02:05

    Trzeba przestrzegać zasad parzenia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany