Szybka i łatwa przekąska: Bruschetta z czosnkiem, pomidorem i bazylią
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki na przekąskę: Bruschetta z czosnkiem, pomidorem i bazylią
- 3 kromki chleba
- sól, pieprz
- czosnek
- oliwa
- pomidor
- bazylia
- cytryna
Sposób przygotowania:
Podsmażony chleb nacieramy ząbkiem świeżego ząbku, skrapiamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy wcześniej podsmażonego na patelni przekrojonego na pół pomidora skropionego oliwą i doprawionego solą, pieprzem, sokiem z cytryny i poszatkowaną bazylią.
Autor przepisu: Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Komentarze
szybie, proste i smaczne!
Bardzo ciekawe
Pychotka 🙂
Często w hotelach w Hiszpanii jada się takie delicje na śniadania-samemu każdy sobie takie przyrządza. Pychota!
ciekawe nigdy nie jadłam czegoś takiego muszę chyba wypróbować ale to raczej u mnie chyba na kolację bo rano nie mam kiedy robić sobie takich pyszności chyba że w weekend
Proste, ale efektowne danie 🙂
Proste 🙂
Przy okazji grilla można zrobić, chlebek na grillu upiec, zrobić sałatkę i już gotowe. Dajemy pomidorki, świetnie sprawdza się rukola, świeża bazylia, przyprawić, dodać oliwę z oliwek i taką sałatkę na upieczony, chrupiacy chlebek – i wychodzi świetna przekąska 🙂
Lubię takie połączenie! 🙂