Szparagi z kurczakiem i makaronem

Szparagi z kurczakiem i makaronem to zdrowe i bardzo pożywne danie. Wypróbuj to danie – jest  proste i bardzo smaczne.

Szparagi z kurczakiem i makaronem

Składniki na danie: Szparagi z kurczakiem i makaronem

  • Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g
  • Pierś kurczaka – 500 g
  • Zielone szparagi – 1 pęczek
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • Świeży tymianek
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Poznaj inne danie z kurczakiem

Udka pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami i serkiem wiejskim

Udka pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami i serkiem wiejskim

Składniki na danie: Udka pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami i serkiem wiejskim 4 uda Kurczaka Zagrodowego 500 ml maślanki 1/2 pęczka natki, posiekanej 3 łyżki posiekanego rozmarynu sól i pieprz sok i skórka z 1

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.

Zobacz także:  Zupa ze świeżych szparagów

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (217 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  28 maja 2015 12:08

    Takie dania bardzo lubię, a ten makaron jest bardzo dobrej jakości.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  28 maja 2015 12:21

    Kolejny fajny przepis na wykorzystanie szparagów.

    Odpowiedz
  3. Ewelina  28 maja 2015 14:09

    wygląda baardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  28 maja 2015 14:46

    Smak szparagów wciąż przede mną…

    Odpowiedz
  5. Wusia  28 maja 2015 15:50

    Szybkie, proste a wykwintne danie.Trzeba korzystać , bo sezon na szparagi nie jest długi.

    Odpowiedz
  6. macierzanka  28 maja 2015 16:53

    Super przepis ,muszę wypróbować.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  28 maja 2015 17:31

    Przepis świetny lubie takie dania ale poczekam na tańsze szparagi

    Odpowiedz
  8. as_sa  28 maja 2015 17:34

    Mmmm…uwielbiam szparagi

    Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  28 maja 2015 19:42

    Wygląda bardzo smakowicie. Doskonała okazja, aby w tym roku kupić szparagi.

    Odpowiedz
  10. Patriszia  28 maja 2015 21:15

    Uwielbiam takie dania 🙂

    Odpowiedz
  11. AnnaKwasniak  29 maja 2015 09:24

    Wygląda smakowicie, aż się głodna zrobiłam 😀

    Odpowiedz
  12. Justyna  29 maja 2015 14:20

    Przepysznie się prezentuje 🙂

    Odpowiedz
  13. Anita  9 czerwca 2015 14:30

    usunęłabym szparagi!

    Odpowiedz
  14. girlblack  7 września 2015 11:40

    wygląda obłędnie! 🙂

    Odpowiedz
  15. efffciaa  25 kwietnia 2016 20:43

    Uwielbiam szparagi – są nie tylko rewelacyjne w smaku , ale również są bardzo zdrowe 🙂 Z największą przyjemnością zrobię to danie , i chyba korzystając z waszych przepisów zacznę gotować makarony 🙂

    Odpowiedz
  16. sandra  29 sierpnia 2016 15:36

    Ciekawy przepis. Może się skuszę

    Odpowiedz
  17. stokrotkapolna  7 lutego 2017 08:48

    Ja też uwielbiam szparagi, a ten przepis wydaje sie być bardzo smakowity. W sezonie muszę go wypróbować. Cała moja moja rodzinka uwielbia szparagi, dlatego zaraz ten przepis wpisuję do mojego zeszytu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany