Szef kuchni radzi: Jakie mięsa wybierać na grilla i jak je przyrządzić?

Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać? Na te pytania odpowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Jakie mięsa wybierać na grilla

Wieprzowina, czyli nasza ulubiona karkówka

Smakuje na grillu doskonale, ponieważ jest dość mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas grillowania tłuszcz wytapia się, rozluźniając włókna i czyniąc mięso miękkim, kruchym, soczystym. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o grillowaniu wieprzowiny? Oto garść porad szefa kuchni Knorr:

  • Wieprzowinę najlepiej grillować pod przykryciem – mięso lepiej się dopiecze dzięki stałej temperaturze na całej jego powierzchni.
  • Najsmaczniejsze na grillu są steki z karkówki i żeberka. Doskonale są także grillowane szaszłyki z wieprzowiną.
  • Stek z karkówki o grubości 1 cm pod przykryciem należy grillować 5-7 minut z każdej strony.
  • Krojąc steki z karkówki, warto zwrócić uwagę, by każdy miał kawałek tłuszczu, skóry, a nawet kości – dzięki temu będzie smaczniejszy. Wówczas czas grillowania należy nieco wydłużyć.
  • Gotowe do podania steki z karkówki to takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste. Ponadto mięso przy kości nie może być różowe. Aby mieć pewność, że mięso jest usmażone, możemy naciąć je niedaleko kości.
  • Grillowane potrawy z wieprzowiny smakują najlepiej, jeśli mięso zamarynujemy – przyprawy i zioła należy zmieszać z olejem i taką masą natrzeć mięso. Jako bazy do marynaty można użyć również musztardy czy ketchupu – zawarty w nich ocet rozluźni strukturę mięsa.

 

W celu przyrządzenia marynaty możemy połączyć zioła i przyprawy takie jak: tymianek, rozmaryn, liść laurowy, słodka papryka, goździki, czosnek. Łączenie przypraw w odpowiednich proporcjach może się okazać kłopotliwe, ponieważ nie zawsze umiemy dobrać  odpowiednie ich ilości. Warto więc skorzystać z pomocy, jaką jest Przyprawa do mięs Knorr. Robert Poliński, szef kuchni Knorr, skomponował w niej w idealnych proporcjach 8 suszonych ziół i przypraw , które wzbogacą smak każdego rodzaju mięsa, w tym grillowanej karkówki.

  • Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem – marynata wniknie głębiej w strukturę mięsa.
  • Do mięsa wieprzowego z grilla możesz podać grillowane warzywa (pomidor, cukinia, bakłażan) lub sałaty: rukolę czy też sałatę masłową polaną jogurtem i skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego grillowania!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,60 z 5)
loading... zapisuję głos...