Grillowane szaszłyki z karkówki

Grillowane szaszłyki z karkówki

fot. mat. prasowe nadesłane

Ilość porcji: 3-5

Czas przygotowania: 1/2h

Składniki na szaszłyki z karkówki :

– około 1/2 kg mięsa wieprzowego, najlepsza będzie karkówka

– 1 opakowanie Przyprawy do mięs Knorr

– 1 czerwona papryka

– 3 średniej wielkości cebule

– 1 żółta papryka

– 5 dużych pieczarek

– 80 ml oleju

– 1 łyżka curry

– szpikulce lub patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

1. Karkówkę umyj w ciepłej wodzie, a następnie pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Dodaj Przyprawę do mięs Knorr oraz olej i wymieszaj. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki.

2. Obierz cebulę i pokrój ją w ćwiartki. Pieczarki umyj i przekrój na pół. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę o wymiarach podobnych do kostki mięsa.

3. Na patyczki do szaszłyków lub szpikulce nabijaj w kolejności: mięso, paprykę, cebulę, pieczarki, mięso, aż cały patyczek zapełni się produktami. Szaszłyk powinien kończyć się kawałkiem mięsa.

4. Szaszłyki dopraw curry i grilluj lub smaż na patelni około 7 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wysmażenia, który chcesz osiągnąć.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...