Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

Karnawał ma się ku końcowi. Już wkrótce będziemy obchodzić ostatki. Jeżeli szukasz oryginalnego pomysłu na przekąski, które możesz podać na imprezie, wypróbuj szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło.

szaszłyki z paluszkami surimi

fot. Olitalia

Składniki:

  • 250 g paluszków surimi
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 średnia cukinia
  • ok. 250 g pomidorków koktajlowych
  • 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
  • kilka moreli lub fig
  • 100 g młodego szpinaku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na cytrynowy dressing:

  • 4 łyżki oliwy (np. Olitalia)
  • 1 cytryna
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umyj mięso z kurczaka, oczyść je z błon i pokrój w kostkę. Dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. 

Cukinie pokrój w kostkę, paluszki surimi na około 2-centymetrowe kawałki, a owoce w kawałki nieco grubsze od paluszków. 

Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie paluszki, pomidory, cukinię, owoce i kurczaka. Grilluj na patelni grillowej, obracając tak, by każda strona była podpieczona. 

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy i podsmaż na niej ziemniaki przez kilka minut, często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż jeszcze przez 3-4 minuty, wciąż mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszaj dalej, aż całość się zarumieni. 

Przygotuj dressing. Zetrzyj skórkę z cytryny i połącz ją z oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią. Wymieszaj.

Szaszłyki podawaj z ciepłą ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, orzechów i sera. Tuż przed podaniem całość skrop dressingiem.

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...