Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło
Karnawał ma się ku końcowi. Już wkrótce będziemy obchodzić ostatki. Jeżeli szukasz oryginalnego pomysłu na przekąski, które możesz podać na imprezie, wypróbuj szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło.
Składniki:
- 250 g paluszków surimi
- 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 średnia cukinia
- ok. 250 g pomidorków koktajlowych
- 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
- kilka moreli lub fig
- 100 g młodego szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na cytrynowy dressing:
- 4 łyżki oliwy (np. Olitalia)
- 1 cytryna
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj mięso z kurczaka, oczyść je z błon i pokrój w kostkę. Dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Cukinie pokrój w kostkę, paluszki surimi na około 2-centymetrowe kawałki, a owoce w kawałki nieco grubsze od paluszków.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie paluszki, pomidory, cukinię, owoce i kurczaka. Grilluj na patelni grillowej, obracając tak, by każda strona była podpieczona.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy i podsmaż na niej ziemniaki przez kilka minut, często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż jeszcze przez 3-4 minuty, wciąż mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszaj dalej, aż całość się zarumieni.
Przygotuj dressing. Zetrzyj skórkę z cytryny i połącz ją z oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią. Wymieszaj.
Szaszłyki podawaj z ciepłą ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, orzechów i sera. Tuż przed podaniem całość skrop dressingiem.
Smacznego!