Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO

Szaszłyki-z-kurczakiem-i-dipem-z-awokado

Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO

Marynata – składniki:

  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 ½ łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Original
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • 1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)

 

Dip – składniki:

  • 1 średnie dojrzałe awokado
  • ½ szklanki śmietany
  • 1  łyżka stołowa posiekanej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki soku z limonki
  • 3 łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Green Jalapeno Pepper Sauce
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki  (ok. połowy papryki)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki  (ok. połowy papryki)

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 do 60 minut.

Podczas gdy kurczak marynuje się, zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patyczki do szaszłyków nałóż kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 30 minut, po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z awokado.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (232 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. magella87  31 stycznia 2015 11:45

    ciekawy przepis na dip, musze wyprobowac

    Odpowiedz
  2. m258  31 stycznia 2015 11:47

    wyglądaja pysznie! chyba sobie spróbuje przyrządzić….

    Odpowiedz
  3. martucha180  31 stycznia 2015 12:25

    Troche roboty jest, ale warto.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  31 stycznia 2015 13:03

    Dobry pomyśl na walentynki.

    Odpowiedz
  5. bbo  31 stycznia 2015 14:55

    Pewnie ostro będzie 🙂

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  25 maja 2015 14:06

    Fajny przepis.

    Odpowiedz
  7. luna341  19 lutego 2016 22:05

    Szaszłyki czesto goszcza na moim stole.Po pierwsze łatwo je zrobić,Po drugie latem mozna je piec na grillu a zimą w piekarniku lub na patelni grillowej.Szaszłyki to uniwersalna przekąska Mozna je podać na przyjęciu jak i zajadać sie na zwykłym pikniku

    Odpowiedz
  8. linea  21 lipca 2016 12:27

    Uwielbiam szaszłyki, to chyba też często ulubione danie na grillu dla dzieci, które oprócz mięska mogą zajadać się pieczonymi warzywami. Dla tych co nie jedzą mięsa można przygotować wersję z samych warzyw. Dla każdego coś dobrego 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany