Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO

Szaszłyki-z-kurczakiem-i-dipem-z-awokado

Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO

Marynata – składniki:

  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 ½ łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Original
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • 1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)

 

Dip – składniki:

  • 1 średnie dojrzałe awokado
  • ½ szklanki śmietany
  • 1  łyżka stołowa posiekanej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki soku z limonki
  • 3 łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Green Jalapeno Pepper Sauce
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki  (ok. połowy papryki)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki  (ok. połowy papryki)

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 do 60 minut.

Podczas gdy kurczak marynuje się, zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patyczki do szaszłyków nałóż kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 30 minut, po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z awokado.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...