Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO
Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO
Marynata – składniki:
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 ½ łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Original
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 ½ łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
- 1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli
- 2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka soli
- 4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)
Dip – składniki:
- 1 średnie dojrzałe awokado
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżka stołowa posiekanej kolendry
- 1 ½ łyżeczki soku z limonki
- 3 łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Green Jalapeno Pepper Sauce
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)
12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki (ok. połowy papryki)
12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki (ok. połowy papryki)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 do 60 minut.
Podczas gdy kurczak marynuje się, zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patyczki do szaszłyków nałóż kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 30 minut, po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z awokado.
ciekawy przepis na dip, musze wyprobowac
wyglądaja pysznie! chyba sobie spróbuje przyrządzić….
Troche roboty jest, ale warto.
Dobry pomyśl na walentynki.
Pewnie ostro będzie 🙂
Fajny przepis.
Szaszłyki czesto goszcza na moim stole.Po pierwsze łatwo je zrobić,Po drugie latem mozna je piec na grillu a zimą w piekarniku lub na patelni grillowej.Szaszłyki to uniwersalna przekąska Mozna je podać na przyjęciu jak i zajadać sie na zwykłym pikniku
Uwielbiam szaszłyki, to chyba też często ulubione danie na grillu dla dzieci, które oprócz mięska mogą zajadać się pieczonymi warzywami. Dla tych co nie jedzą mięsa można przygotować wersję z samych warzyw. Dla każdego coś dobrego 🙂