Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO
Szaszłyki z kurczakiem, dipem z awokado i sosem TABASCO
Marynata – składniki:
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 ½ łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Original
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 ½ łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
- 1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli
- 2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka soli
- 4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)
Dip – składniki:
- 1 średnie dojrzałe awokado
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżka stołowa posiekanej kolendry
- 1 ½ łyżeczki soku z limonki
- 3 łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Green Jalapeno Pepper Sauce
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)
12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki (ok. połowy papryki)
12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki (ok. połowy papryki)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 do 60 minut.
Podczas gdy kurczak marynuje się, zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patyczki do szaszłyków nałóż kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 30 minut, po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z awokado.