Szaszłyki z krewetkami i ananasem z dodatkiem z kaparów

Szaszłyki z krewetkani i ananasem z dodatkiem pikantnej salsy z kaparów

Czas przygotowania dania: Szaszłyki z krewetkami i ananasem z dodatkiem pikantnej salsy z kaparów – 25 minut
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Danie kuchni śródziemnomorskiej

Składniki na Szaszłyki z krewetkami i ananasem z dodatkiem pikantnej salsy z kaparów:

  • – 24 krewetki,
  • – 4 łyżki Ketchupu Pikantnego Hellmann’s,
  • – 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr,
  • – 300 g ananasa – świeżego lub z puszki,
  • – 1 papryka czerwona,
  • – 3 średnie pomidory,
  • – 2 łyżki kaparów w zalewie,
  • – 1 czerwona cebula,
  • – ząbek posiekanego czosnku,
  • – pęczek drobno posiekanej kolendry,
  • – 4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz. Ją oraz pomidory pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, odsączone kapary. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
  2. Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3×3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, potraktuj przyprawą Knorr, 2 łyżkami ketchupu oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na szpadki.
  3. Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
  4. By drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.

Zobacz także:  Fasolowe frittery z ceviche, krewetek i mango

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (180 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  24 czerwca 2015 11:03

    Ta wersja niekoniecznie dla mnie. Ale ananasa chętnie wykorzystam do innych szaszłyków.

    Odpowiedz
  2. Kinga Stokłosa  24 czerwca 2015 11:22

    Nie smakuje mi się połączenie mięsa z ananasem 😀 Ale wyglądają ładnie 😀

    Odpowiedz
  3. bbo  24 czerwca 2015 11:55

    Ananas, krewetki i grill – trzeba spróbować.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  24 czerwca 2015 13:47

    Na pewno pyszne.

    Odpowiedz
  5. Aneta  24 czerwca 2015 15:23

    Nie przepadam za krewetkami, ale jak pewnie zastąpię je kurczakiem, to też będzie pysznie 😀

    Odpowiedz
  6. sylwiawes  24 czerwca 2015 16:10

    Ja robiłam wersję z kurczakiem , wyszły pyszne 🙂

    Odpowiedz
  7. edytka38  24 czerwca 2015 16:44

    super przepis,na 100% zrobię

    Odpowiedz
  8. Kmakolagwa  25 czerwca 2015 09:58

    Uwielbiam takie połączenia. Na pewno wypróbuje.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  25 czerwca 2015 21:29

    Nie lubię połączenia ananasa z mięsem.

    Odpowiedz
  10. efffciaa  7 marca 2016 13:59

    Uwielbiam szaszłyki , mimo , że trzeba im poświęcić więcej czasu niż wrzuceniu zwykłego mięsa do marynaty i na grilla to jednak w połączeniu mięska z ananasem są warte swojej roboty .

    Odpowiedz
  11. luna341  11 czerwca 2016 08:26

    Ananas i krewetki? Nie jestem przekonana

    Odpowiedz
    • Ulka45  11 czerwca 2016 08:40

      Spróbuj. Słodycz ananasa komponuje się z krewetką

      Odpowiedz
  12. Ulka45  11 czerwca 2016 08:41

    Pychotka.

    Odpowiedz
  13. ma_dzia  26 czerwca 2016 19:28

    Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  14. AnnStyl  20 grudnia 2016 16:00

    Kolejne pyszne danie z krewetkami w roli głównej. Takie grillowane, chrupiące. OJOJOJ! Mniam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany