Szaszłyki z krewetkami i ananasem z dodatkiem z kaparów
Czas przygotowania dania: Szaszłyki z krewetkami i ananasem z dodatkiem pikantnej salsy z kaparów – 25 minut
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Danie kuchni śródziemnomorskiej
Składniki na Szaszłyki z krewetkami i ananasem z dodatkiem pikantnej salsy z kaparów:
- – 24 krewetki,
- – 4 łyżki Ketchupu Pikantnego Hellmann’s,
- – 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr,
- – 300 g ananasa – świeżego lub z puszki,
- – 1 papryka czerwona,
- – 3 średnie pomidory,
- – 2 łyżki kaparów w zalewie,
- – 1 czerwona cebula,
- – ząbek posiekanego czosnku,
- – pęczek drobno posiekanej kolendry,
- – 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz. Ją oraz pomidory pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, odsączone kapary. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
- Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3×3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, potraktuj przyprawą Knorr, 2 łyżkami ketchupu oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na szpadki.
- Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
- By drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.
Zobacz także: Fasolowe frittery z ceviche, krewetek i mango