Szaszłyki z kaczką i figami

Szaszlyki z kaczka i figami_Ben TishSzaszłyki z kaczką i figami

Autor przepisu: Ben Tish  („Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network”)

Składniki:

  • 8 szpikulców do szaszłyków, 12cm długości
  • 350g piersi z kaczki, pokrojonej w 3cm kawałki
  • 4 świeże figi, pokrojone na 6 kawałków
  • 500ml soku pomarańczowego
  • 100ml białego octu winnego
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Umieść na każdym szpikulcu po 3 kawałki kaczki i figi, na zmianę.
2. Wlej sok pomarańczowy i ocet winny do małego garnka i zredukuj do 2/3, aż lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin.
3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem.
4. Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż kaczka będzie różowa.
5. Umieść szaszłyki w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka minut. Odlej pozostałą marynatę.

 

Przepis pochodzi z programu ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network” (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00) 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...