Szaszłyki z kaczką i figami

Szaszlyki z kaczka i figami_Ben TishSzaszłyki z kaczką i figami

Autor przepisu: Ben Tish  („Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network”)

Składniki:

  • 8 szpikulców do szaszłyków, 12cm długości
  • 350g piersi z kaczki, pokrojonej w 3cm kawałki
  • 4 świeże figi, pokrojone na 6 kawałków
  • 500ml soku pomarańczowego
  • 100ml białego octu winnego
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Umieść na każdym szpikulcu po 3 kawałki kaczki i figi, na zmianę.
2. Wlej sok pomarańczowy i ocet winny do małego garnka i zredukuj do 2/3, aż lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin.
3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem.
4. Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż kaczka będzie różowa.
5. Umieść szaszłyki w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka minut. Odlej pozostałą marynatę.

 

Przepis pochodzi z programu ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network” (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00) 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (178 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  15 grudnia 2014 07:07

    Nie potrafię przyrządzić kaczki.

    Odpowiedz
  2. martucha180  15 grudnia 2014 12:56

    Ja też nie.

    Odpowiedz
  3. bbo  17 grudnia 2014 08:56

    Ja wolę tradycyjnie pieczoną.

    Odpowiedz
  4. efffciaa  14 marca 2016 15:27

    Bardzo lubię mięso z kaczki , zwłaszcza fileta , z początku obrzydzał mnie trochę jego ciemny kolor , ale jak juz posmakowałam to nie ma tygodnia żebyśmy nie jedli jej w jakiejś postaci .

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  1 stycznia 2017 18:32

    Ciekawy przepis. A to połączenie kaczki ze świerżymi figami może dać ciekawe efekty smakowe.

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  26 stycznia 2017 18:53

    Kaczka z figami,to nie dl mnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany