Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano

Szaszłyk-z-figąSzaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano

Składniki na 5 szaszłyków:

  • 5 świeżych fig
  • około 250 g – 300 g polędwiczki wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 100ml żołądkowej gorzkiej z figą
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g szynki suszonej (np. serrano)

Do podania:

  • świeża mięta
  • 100 g sera feta
  • gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu – wszystko wymieszać w miseczce)

Przygotowanie:

Figi pokroić w grubee plastry. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, zamoczyć na 2 godziny w żoładkowej z figą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć.

Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.

Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...