Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano

Szaszłyk-z-figąSzaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano

Składniki na 5 szaszłyków:

  • 5 świeżych fig
  • około 250 g – 300 g polędwiczki wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 100ml żołądkowej gorzkiej z figą
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g szynki suszonej (np. serrano)

Do podania:

  • świeża mięta
  • 100 g sera feta
  • gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu – wszystko wymieszać w miseczce)

Przygotowanie:

Figi pokroić w grubee plastry. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, zamoczyć na 2 godziny w żoładkowej z figą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć.

Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.

Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (136 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Sylwia  11 marca 2015 11:42

    szczerze mówiąc to nigdy nie miałam okazji spróbować figi.

    Odpowiedz
  2. bbo  11 marca 2015 12:00

    Fig w takim wydaniu mięsnym nie próbowałam.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  11 marca 2015 12:27

    Figi i wódka ? Ten przepis może być bardzo dobry.

    Odpowiedz
  4. Gocha  11 marca 2015 13:05

    Wygląda i brzmi smacznie 🙂

    Odpowiedz
  5. martucha180  11 marca 2015 16:18

    Aż mi ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  11 marca 2015 16:18

    Bardzo fajny przepis. Z pewnością go wypróbuje.

    Odpowiedz
  7. girlblack  30 marca 2015 09:32

    warto wypróbować, bo wygląda bardzo bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  29 września 2015 16:02

    Ciekawy przepis, jeszcze nigdy nie jadłam świeżych fig, szczerze mówiąc 🙂

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  29 stycznia 2017 19:40

    Te szaszłyki wyglądają wybornie. Ale te figi na pierwszym planie takie dorodne, że aż mi ślina cieknie. Jakie pyszne są świeże figi. A ta wódeczka figowa to jeszcze podkręci smak tych szaszłyków. Muszą być na prawdę smaczne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany