Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano
Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano
Składniki na 5 szaszłyków:
- 5 świeżych fig
- około 250 g – 300 g polędwiczki wieprzowej
- sól i pieprz
- 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 100ml żołądkowej gorzkiej z figą
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 100 g szynki suszonej (np. serrano)
Do podania:
- świeża mięta
- 100 g sera feta
- gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu – wszystko wymieszać w miseczce)
Przygotowanie:
Figi pokroić w grubee plastry. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, zamoczyć na 2 godziny w żoładkowej z figą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć.
Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.
Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu.