Szaszłyki w marynacie orzechowej

Szaszłyki w marynacie

Składniki na danie: Szaszłyki w marynacie orzechowej

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr 
  • 2 gruszki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g rukoli
  • 3 czerwone cebule
  • 400 ml wina
  • 2 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr dla smaku, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
  2. Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, cebulę pokrój w półplasterki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
  3. Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
  4. Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (285 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...