Redakcja, 1 sierpnia 2020
Szaszłyki w marynacie orzechowej
Składniki na danie: Szaszłyki w marynacie orzechowej
- 2 polędwiczki wieprzowe
- Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
- 2 gruszki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g rukoli
- 3 czerwone cebule
- 400 ml wina
- 2 goździki
- kawałek cynamonu
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr dla smaku, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
- Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, cebulę pokrój w półplasterki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
- Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
- Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.