Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

bakalland_szaszlyki-z-kurczaka-w-salsie-z-suszonego-mango-i-chilli_2Składniki na danie: Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 140 g Mango Bakalland
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • Garść świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 owoc granatu
  • Patyczki do szaszłyków

Sposób wykonania

Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę i czosnek do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  24 listopada 2016 13:34

    wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  2. efffciaa  24 listopada 2016 14:54

    Wyglądają apetycznie , chociaż nie jestem zwolenniczką żadnych suszonych owoców . Jednak tak kusząco wyglądają , że może odważę się je zrobić i oczywiście pochwalę się wam efektem 🙂

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 14:37

      Zrobiłam szaszłyki według tego przepisu i muszę wam powiedzieć , że pomimo moich wcześniejszych obaw są bardzo smaczne 🙂 a i goście byli nimi oczarowani 🙂

      Odpowiedz
  3. macierzanka  24 listopada 2016 17:36

    Takich szaszłyków nigdy nie robiłam,a wyglądają zachęcająco.

    Odpowiedz
  4. Wusia  24 listopada 2016 19:55

    Fajna propozycja na imprezkę.

    Odpowiedz
  5. martucha180  24 listopada 2016 23:28

    Dla mnie bez chili i salsy.

    Odpowiedz
  6. Aneta  25 listopada 2016 12:23

    Ależ to musi być pyszne! *_*

    Odpowiedz
  7. LipstickOnTheGlass  25 listopada 2016 21:50

    Super propozycja na imprezkę i nie tylko. Chyba wypróbuję ten przepis jutro, bo niezłego smaka sobie narobiłam :))

    Odpowiedz
  8. marcia7  6 stycznia 2017 11:46

    w smaku egzotycznych wakacji

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany