Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli
Składniki na danie: Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 140 g Mango Bakalland
- 1 mała papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- Garść świeżej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 owoc granatu
- Patyczki do szaszłyków
Sposób wykonania
Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę i czosnek do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.