Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką
Składniki:
- 300 g karkówki
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 4 łyżki sosu czosnkowego
- boczek wędzony w plastrach – 12 sztuk
- garstka suszonych śliwek
- 4 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry
- drewniane patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w kostkę – mniej więcej o wymiarach 3 x 3 cm. Wymieszaj w misce sos chilli, olej, posiekaną kolendrę i Przyprawę do grilla Knorr, która nada mięsu delikatnego smaku i aromatu. Wymocz mięso w tak przygotowanej marynacie.
- Kawałki mięsa zawiń następnie w plastry boczku i nabijaj na zmianę ze śliwkami na przygotowane patyki.
- Szaszłyki wrzuć na ruszt i piecz na grillu przez około 15 minut, co jakiś czas je. Podawaj gotowe z ziemniakami pieczonymi, sałatą i sosem czosnkowym.
Komentarze
Dla mnie bez śliwki.
Super pomysł 🙂
Szaszłyki wyglądają przepysznie. Już teraz wiem co zrobię na grilla w przyszłą niedziele, na pewno będą szaszłyki ze śliwką 🙂 Mniam
mniam!
Dzięki boczkowi mięso nie będzie suche i nabierze lekko wędzonego smaku , a od śliwek słodyczy. Pychota, już mi ślinka cieknie, a do tego dobrze schłodzone trunki.
Lubię śliwki więc dla mnie ten przepis pasuje a boczek zatrzyma soki w mięsie fajny przepis
Aż ślinka cieknie! 🙂
Danie zupełnie nie dla mnie …. boczek od zawsze jest z daleka od mojego jadłospisu , natomiast śliwek – zarówno świeżych , jak i suszonych nie lubię od zawsze 😉