Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką

szaszlyki_z_karkowki_z_wedzonym_boczkiem_i_suszona_sliwka

Składniki:

  • 300 g karkówki
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 4 łyżki sosu czosnkowego
  • boczek wędzony w plastrach – 12 sztuk
  • garstka suszonych śliwek
  • 4 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry
  • drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w kostkę – mniej więcej o wymiarach 3 x 3 cm. Wymieszaj w misce sos chilli, olej, posiekaną kolendrę i Przyprawę do grilla Knorr, która nada mięsu delikatnego smaku i aromatu. Wymocz mięso w tak przygotowanej marynacie.
  2. Kawałki mięsa zawiń następnie w plastry boczku i nabijaj na zmianę ze śliwkami na przygotowane patyki.
  3. Szaszłyki wrzuć na ruszt i piecz na grillu przez około 15 minut, co jakiś czas je. Podawaj gotowe z ziemniakami pieczonymi, sałatą i sosem czosnkowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  11 lipca 2016 19:59

    Dla mnie bez śliwki.

    Odpowiedz
  2. luna341  12 lipca 2016 09:09

    Super pomysł 🙂

    Odpowiedz
  3. dayzi  12 lipca 2016 09:41

    Szaszłyki wyglądają przepysznie. Już teraz wiem co zrobię na grilla w przyszłą niedziele, na pewno będą szaszłyki ze śliwką 🙂 Mniam

    Odpowiedz
  4. kasia87g  12 lipca 2016 15:11

    mniam!

    Odpowiedz
  5. Wusia  12 lipca 2016 15:49

    Dzięki boczkowi mięso nie będzie suche i nabierze lekko wędzonego smaku , a od śliwek słodyczy. Pychota, już mi ślinka cieknie, a do tego dobrze schłodzone trunki.

    Odpowiedz
  6. Jaworka  1 sierpnia 2016 09:43

    Lubię śliwki więc dla mnie ten przepis pasuje a boczek zatrzyma soki w mięsie fajny przepis

    Odpowiedz
  7. Aneta  28 września 2016 12:22

    Aż ślinka cieknie! 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  5 maja 2023 15:39

    Danie zupełnie nie dla mnie …. boczek od zawsze jest z daleka od mojego jadłospisu , natomiast śliwek – zarówno świeżych , jak i suszonych nie lubię od zawsze 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany