Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO

Szaszlyk-jagniecy-z-grillowanymi-pomidorami-i-TABASCO_bigSzaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO

Składniki:

  • 0,8 kg mielona łopatki jagnięcej
  • Pół pęczka świeżej kolendry
  • Pół pęczka świeżej mięty
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Kilka kropel sosu TABASCO® Habanero
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Kilka średnich dojrzałych pomidorów lub 2-3 gałązki pomidorów koktajlowych
  • Patyczki  do szaszłyków

 

Wykonanie:

Do mięsa dodać posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek. Przyprawić  solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero. Dobrze wymasować, tak  żeby mięso  było kleiste. Patyczki do szaszłyków  namoczyć w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypiekały. Z mięsa uformować  równe kotleciki i oblepić nimi patyczki do połowy ich długości. Na ruszcie grilla układać szaszłyki i pomidory koktajlowe (razem z gałązką, delikatnie przyprawione solą i pieprzem).  Szaszłyki upiec na mocny złoty kolor. Do takiego zestawu świetnie będzie pasował jogurt wymieszany z posiekaną świeżą miętą.

 

 

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,13 z 5)
loading... zapisuję głos...