Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO
Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO
Składniki:
- 0,8 kg mielona łopatki jagnięcej
- Pół pęczka świeżej kolendry
- Pół pęczka świeżej mięty
- 3-4 ząbki czosnku
- Kilka kropel sosu TABASCO® Habanero
- Pieprz czarny
- Sól
- Kilka średnich dojrzałych pomidorów lub 2-3 gałązki pomidorów koktajlowych
- Patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Do mięsa dodać posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero. Dobrze wymasować, tak żeby mięso było kleiste. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypiekały. Z mięsa uformować równe kotleciki i oblepić nimi patyczki do połowy ich długości. Na ruszcie grilla układać szaszłyki i pomidory koktajlowe (razem z gałązką, delikatnie przyprawione solą i pieprzem). Szaszłyki upiec na mocny złoty kolor. Do takiego zestawu świetnie będzie pasował jogurt wymieszany z posiekaną świeżą miętą.
Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.