Szarlotka kruchotka
Składniki na danie – Szarlotka kruchotka:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka Kamis Cynamon mielony w torebce Kamis
szczypta Kamis Goździki w torebce Kamis zmielone
szczypta przyprawy do szarlotki w torebce Kamis
Przygotowanie:
W naczyniu mieszamy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cynamonem, goździkami i przyprawą do szarlotki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na jej dnie rozprowadzamy równomiernie jedną szklankę wymieszanych składników. Wykładamy na nie połowę jabłek, następnie wysypujemy drugą szklankę składników i pozostałą część jabłek. Wysypujemy ostatnią szklankę składników i na wierzchu układamy pokrojoną w plastry margarynę. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 45 minut.