Syrop z mniszka lekarskiego – pyszny miodowy eliksir na odporność z polskich łąk
Mniszek lekarski to lecznicze ziele o bogatej tradycji w słowiańskiej medycynie naturalnej. Przygotowuje się z niego wartościowe napary, sałatki, maści i okłady. Najwyżej ceniony i uwielbiany nawet przez dzieci jest jednak złocisty syrop nazywany majowym miodem. Sprawdźcie, jak sporządzić go w domu, wykorzystując główki tych dziko rosnących, żółtych kwiatów, zanim zamienią się w romantyczne dmuchawce i powędrują w nieznane!
Jeśli interesujecie się medycyną naturalną, na pewno wiecie, że miód mniszkowy jest jednym z najzdrowszych i najwyżej cenionych przez pszczelarzy (a co za tym idzie najdroższych) miodów. Na szczęście w tym przypadku nie musicie zdawać się wyłącznie na wyroby pszczół. Domowy syrop z mniszka lekarskiego również dostarczy Wam cennych substancji odżywczych i pomoże w kuracjach wielu chorób oraz w profilaktyce. Do tego jest pyszny i ma się ochotę wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka. Wyjaśniamy, jak działa i podajemy sprawdzony przepis, z którego co roku korzystamy w swoich własnych kuchniach!
Syrop z mniszka lekarskiego – pyszny miodowy eliksir na odporność z polskich łąk
Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to jedno z najcenniejszych dzikich ziół na ukwieconej polskiej łące. Wspaniałe wartości odżywcze posiada zarówno jego kwiat, jak i liście czy korzeń. Ten ostatni jest bogatym źródłem fitosteroli, inuliny i garbników, a także łatwo przyswajalnych minerałów, zwłaszcza potasu. Liście mniszka są pełne naturalnych przeciwutleniaczy, magnezu, krzemu, potasu oraz witamin A i B, więc gdy są młode doskonale nadają się do sałatek. Dziś polecamy Wam jednak skupić się na słoneczno-żółtej główce tego ziela, która w tej chwili jest powszechnie dostępna i czeka, by przyrządzić z niej leczniczy miodowy eliksir. Obiecujemy, że nie pożałujecie poświęconego mu czasu. Tym bardziej, że przygotowanie syropu jest banalnie łatwe i nie wymaga zbyt dużych nakładów energii.
Syrop z mniszka lekarskiego to istna skarbnica witamin i soli mineralnych. Spożywany regularnie wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wśród tych najważniejszych można wymienić:
- wzmacnianie układu odpornościowego,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
- wspieranie prawidłowej pracy układu oddechowego (pomaga w stanach zapalnych gardła, przy kaszlu i chrypce),
- pobudzenie produkcji soków żołądkowych i poprawa trawienia,
- wspieranie w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego,
- leczenie chorób nerek i kamicy nerkowej,
- pomoc w gojeniu ran,
- profilaktyka i leczenie miażdżycy,
- leczenie anemii,
- regulowanie cykli miesiączkowych,
- obniżanie poziomu cukru we krwi.
Odpakujcie więc piękne prezenty, jakie wręcza nam Matka Natura i sporządźcie go samodzielnie! To bardzo łatwe.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 300-400 główek mniszka lekarskiego
- litr wody
- cytryna
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Zbierz główki kwiatów mniszka lekarskiego w suchy, słoneczny dzień do godziny 12 w południe (by uniknąć przesuszenia płatków przez słońce). Następnie rozłóż je na białym papierze (na przykład ręczniku papierowym) i odczekaj kilka godzin, by z kwiatków powychodziły wszystkie owady. Po tym czasie wrzuć kwiatki do garnka, zalej litrem wrzątku i lekko ugnieć, by zmniejszyć ich objętość. Gotuj mniszki na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do nich wyszorowaną, pokrojoną w plasterki cytrynę. Zgaś ogień pod garnkiem, przykryj pokrywką i odstaw na całą noc. Na drugi dzień przecedź wywar przez gazę, tak by uzyskać czysty płynny eliksir i dodaj do niego cukier. Dokładnie wymieszaj całość i gotuj na bardzo małym ogniu, by cukier się rozpuścił. Często mieszaj i gotuj do uzyskania konsystencji miodu (około 2 godziny). Gorący syrop przelewaj do dobrze umytych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcając je i ustawiając do góry dnem. Gotowy „miodek” przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy lub lat. Otwarty słoiczek przechowuj w lodówce.
Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka jest tak pyszny i kuszący, że trzeba uważać, by nie przesadzić z jego dziennym spożyciem. Dla bezpieczeństwa dorośli powinni ograniczyć się do 2-3 łyżeczek syropu dziennie, zaś dzieci do 1-1,5 łyżeczki. Syrop można dodawać do wody z cytryną (na kształt lemoniady) albo do letniej herbaty. Można również smarować nim chleb czy wypieki.
Nie zaleca się spożywania syropu osobom cierpiącym na cukrzycę (w tym przypadku lepiej postawić na napar z mniszka) oraz rzecz jasna tym, którzy mają alergię na mniszek. Pewną ostrożność powinny też zachować chorzy na nadkwasotę żołądka, wrzody i choroby jelitowe.
Na zdrowie!