Nim przeminie lipiec… zrób syrop z lipy – pyszny dodatek do herbat i uzupełnienie domowej apteczki
Lipiec nieubłaganie upływa i coraz mocniej zbliża się do końca. Zanim to nastąpi, warto, byśmy przypomniały sobie, czemu zawdzięczamy jego piękną nazwę i wybrały się na spacer najbliższą lipową aleją. Tam, oczarowane słodkim zapachem białych kwiatów lipy, powinnyśmy skorzystać z ostatniej okazji i zebrać trochę kwiatów z przylistkami. Jest to bowiem gotowy, naturalny i ekologiczny materiał na wspaniały syrop z lipy, który odda nam znaczne zasługi przy pierwszych jesiennych przeziębieniach! Podpowiadamy, jak krok po kroku przyrządzić pyszny złocisty eliksir do herbaty!
Nim przeminie lipiec… zrób syrop z lipy. Wzbogacisz spiżarnię o pyszny dodatek do herbat i uzupełnisz apteczkę przed nastaniem jesieni!
Lipowy syrop to znane od pokoleń domowe lekarstwo na wiele dolegliwości. Pomaga w zwalczaniu przeziębienia, a dodatkowo minimalizuje efekty stresu, koi nerwy i bardzo ułatwia zasypianie. Rozluźnia mięśnie i niweluje nieprzyjemne odczucie zmęczenia umysłowego. Stymuluje wątrobę i pęcherzyk żółciowy do sprawnego działania, dzięki obecności garbników i naturalnych olejków eterycznych. Co więcej, zawiera duże ilości cennych flawonoidów i witaminy C, co czyni go pomocnym w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wspieraniu naturalnej odporności na choroby sezonowe. Jego działanie jest przy tym delikatne i w pełni bezpieczne dla każdego, a zatem nadaje się tak dla dorosłych, jak i dla dzieci. Czy kogokolwiek trzeba dłużej zachęcać do wykorzystania lipowego prezentu, jaki każdego lata wręcza nam przyroda? Spróbujcie przyrządzić prosty i smaczny syrop z lipowych kwiatów, a przekonacie się o jego dobroczynnym działaniu!
Przepis na domowy syrop z lipy
Składniki:
- świeżo zerwane kwiaty lipy (od 100 do 150 g) – bez przylistków albo pół na pół z przylistkami;
- litr syropu cukrowego (czyli 1 kg cukru rozpuszczony zagotowany z 1 litrem wrzątku;
- 1 cytryna
Przygotowanie krok po kroku:
- Kwiaty lipy opłucz chłodną wodą na durszlaku, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy do osuszenia.
- Do czystego, wyparzonego i osuszonego słoika (najlepiej 2-litrowego) wrzuć kwiaty lipy i zalej je gorącym syropem cukrowym.
- Do mikstury dodaj wyciśnięty sok z całej cytryny.
- Przykryj słoik ściereczką i pozostaw na dwa dni, co jakiś czas mieszając miksturę.
- Po tym czasie odcedź kwiaty lipy na sicie i przelej czysty syrop do butelek lub mniejszych słoiczków.
- Słoiczki lub butelki dokładnie zakręć i pasteryzuj w garnku. W tym celu należy zagotować je w garnku lub kotle wyścielonym ściereczką około 15-20 minut, tak, by zakrętka została zassana i delikatnie wgięła się do wewnątrz.
- Gotowy syrop przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w spiżarce lub piwniczce.
Spróbujecie przyrządzić? A może robicie go co roku?