DIY: Syrop z czereśni – idealny do deserów i lodów waniliowych!

Czereśnie to pyszne i bardzo zdrowe owoce, które – jak większość sezonowych smakołyków – bardzo szybko się kończą. Przedstawiamy przepis na słodki i intensywny w smaku syrop z czereśni, dzięki któremu lato zagości w Twoim domu znacznie dłużej!

Czereśnie to owoce, których smakowe i zdrowotne walory są trudne do przecenienia. Już ich niewielka porcja dostarcza organizmowi dawkę jodu niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawierają też duże ilości potasu, który usuwa nadmiar soli, wspomaga pracę nerek, serca i stawów. Co więcej czereśnie wspierają leczenie artretyzmu, oczyszczają i odtruwają organizm, a w konsekwencji poprawiają wygląd skóry. Jeżeli chcesz korzystać z tych zalet nie tylko w czerwcu i lipcu, przygotuj pyszny syrop z czereśni, który pozwoli Ci przywołać letnie wspomnienia, nawet gdy za oknem znów zagości jesień!

DIY: Syrop z czereśni – idealny do deserów i lodów waniliowych!

Syrop z czereśni przygotowuje się w kilku prostych etapach. Całość nie zajmuje dużo czasu i nie kosztuje przygotowującego zbyt wiele wysiłku – najwięcej uwagi trzeba poświęcić drylowaniu. Warto się jednak poświęcić, bo smak syropu dodanego do deseru jest niepowtarzalny!

 

Składniki:

  • 1.40 kg czereśni (podajemy wagę z pestkami)
  • 700 ml wody
  • 500 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu i szczypta zmielonych goździków

 

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dokładnie myjemy, osuszamy, drylujemy (np. wypychając pestki z czereśni przy użyciu słomki do napojów), zbierając do głębokiego talerzyka sok, który się przy tym wysącza.
  2. Wodę gotujemy w garnku do wrzenia, po czym wrzucamy do wrzątku owoce i sok i gotujemy jeszcze 10 minut. Całość odstawiamy na 6-7 godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Przecedzamy miksturę, używając durszlaka o wąskich oczkach i odstawiamy ją na 3-4 godziny.
  4. Do odciśniętego soku dodajemy cukier, sok z cytryny i opcjonalnie przyprawy. Stawiamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 35-40 minut.
  5. Wrzący syrop przelewamy do przygotowanych wcześniej wyparzonych butelek lub słoiczków, dokładnie zakręcamy nakrętki i odwracamy naczynia do góry dnem.

 

W zależności od gatunku czereśni, powinnyście uzyskać ok. 850 ml syropu. Teraz pozostaje tylko naklejenie kolorowych naklejek, wyciągnięcie z zamrażarki lodów waniliowych, polanie syropem i podanie deseru gościom.

Smacznego!!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,68 z 5)
loading... zapisuję głos...