Przepis na syrop z cebuli – 3 najbardziej skuteczne mikstury
Spis treści:
Domowy syrop na kaszel to jeden z najczęstszych medykamentów przygotowywanych w domu. Prawie każdy pamięta z dzieciństwa syrop z cebuli i jego zapach, który robiony był przez mamę lub babcię. Mimo, że jego woń i smak nie są najprzyjemniejsze, to ta domowa mikstura jest bardzo skuteczna w walce z przeziębieniem. Przyda się szczególnie w sezonie przejściowym, np. gdy lato przechodzi w jesień. Naturalne lekarstwo wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i łagodzi kaszel oraz katar. Jakie jeszcze właściwości ma syrop z cebuli? Jak go zrobić? Co dodać, by wzmocnić jego lecznicze działanie? Podpowiadamy!
Zobacz także: Naturalne sposoby na odporność
Syrop z cebuli – domowy sposób na przeziębienie i odporność
Cebula, podstawowy składnik domowego syropu, ma bardzo szerokie spektrum zastosowania nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. Bogata jest w kwas foliowy, witaminy C, A, B, PP i minerały, w tym żelazo, cynk, siarkę, selen, fosfor i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne, związki chemiczne oraz odżywcze, mają działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, wykrztuśne.
Syrop z cebuli ma moc przeciwzapalną i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, zalegającej w gardle oraz oskrzelach. Pomaga walczyć z oznakami przeziębienia, silnym kaszlem, bólem gardła, gorączką, a także zmniejszoną odpornością, szczególnie w okresie przełomów pór roku. Aby wzmocnić jego lecznicze działanie można go wzbogacić sokiem z cytryny, ziołami lub czosnkiem.
Przepisy na syrop z cebuli – 3 skuteczne mikstury
1. Syrop z cebuli i cukru
Składniki: 3 cebule, cukier
Przygotowanie: Obierz 2/3 cebule, drobno posiekaj i zasyp obficie cukrem. Możesz też zalać je miodem, jeśli osoba dla której przygotowujesz miksturę nie ma uczulenia. Całość odstaw pod przykryciem na ok. 5 godzin, aż cebula puści sok.
Dawkowanie: 3 razy dziennie po łyżeczce. Nie podawać po godzinie 17. Najlepiej przygotować niewielką ilość syropu, tak aby zużyć go maksymalnie w ciągu kilku dni.
2. Syrop z cebuli, miodu i cytryny
Składniki: 2 duże cebule, miód, sok z cytryny
Sposób przygotowania: Należy oczyścić, obrać cebule, a następnie pokroić w plastry grubości ok. 5 mm. Następnie umieścić cebule w słoiczku i każdy plaster posmarować odrobiną miodu, dodając po 1 łyżeczce soku z cytryny. Zaleca się zamknięcie słoika i odstawienie go w ciepłe miejsce, aby mógł puścić sok.
Dawkowanie: Najlepiej przygotować taką ilość syropu, by zużyć go w ciągu kilku dni. Ważne, żeby syrop stosować najpóźniej do godziny 17, gdyż posiada działanie wykrztuśne. Nie stosować więcej niż 1 łyżeczkę co 3/4 godziny.
3. Syrop z cebuli, miodu i czosnku
Składniki: 2 duże cebule, miód/cukier, ząbek czosnku
Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w talarki, układać naprzemiennie z miodem/cukrem w słoiku. Dociskać każdą warstwę. Aby wzmocnić działanie mikstury, dodać do niej ząbek czosnku. Słoik zakręcić i odstawić, aż cebula puści sok i powstanie syrop.
Dawkowanie: Podawać 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Syrop można przechowywać max. 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
Lubicie syrop z cebuli czy korzystacie z innych, domowych sposobów na przeziębienie lub wzmocnienie odporności?