Syrop daktylowy – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Syrop z daktyli zyskuje coraz większą popularność jako zdrowy zamiennik białego cukru. To nic innego jak naturalna substancja słodząca, która jest bogata w cenne składniki odżywcze i ma zaskakujących właściwości oddziałujące na działanie naszego organizmu.
Czym jest syrop daktylowy?
Substancja ta powstaje z daktyli, czyli owoców palmy daktylowej. Określa się ją również jako miód daktylowy. Ten egzotyczny owoc jest bardzo istotnym elementem kuchni Bliskiego Wschodu. Jak wygląda produkcja syropu z daktyli? Najpierw pozyskuje się sok z owocu, następnie zagęszcza się go do momenty uzyskania kleistej substancji, czyli syropu. Taki produkt nie powinien posiadać w składzie żadnych wzmacniaczy smaku, konserwantów czy też substancji zagęszczających. Powinien zawierać jedynie wodę oraz daktyle.
Syrop z daktyli – wartości odżywcze i właściwości
Syrop daktylowy jest kleisty i bardzo gęsty. Ma bardzo ciemną barwę, ale przypomina nieco syrop klonowy. Jego zapach jest słodki, a smak ciekawy – posiada orzechowe i karmelowe nuty, które nadają deserom i daniom orientalny posmak. Jakie zawiera wartości odżywcze? Biały cukier jest bezwartościowy. Natomiast syrop z daktyli stanowi bogate źródło cennych składników mineralnych. Składa się przede wszystkim z węglowodanów prostych, ale zawiera także sporo potasu (który wspiera funkcjonowanie serca, budowę białek, reguluje wysokość ciśnienia krwi i wspiera prawidłowe napięcie mięśni). Z tego powodu syrop daktylowy jest często wybierany przez sportowców. Syrop zawiera również fosfor, magnez, żelazo, wapń, a także witaminy A, E i witaminy z grupy B. Ponadto syrop z daktyli jest dobrze i szybko trawiony, co pomaga organizmowi w przyswajaniu żelaza – właśnie dlatego syrop ten powinny stosować osoby cierpiące na anemię, czyli niedokrwistość. Przeciwutleniacze zawarte w syropie pozwalają zredukować stany zapalne organizmu, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób (m.in. cukrzycy, chorób serca, oczu, Alzheimera czy niektórych nowotworów). W składzie znajdziemy także salicylany, które mają właściwości przeciwzapalne i wspierają układ odpornościowy podczas walki z wirusami i bakteriami. Syrop zawiera także błonnik regulujący przemianę materii i prawidłową pracę mięśni. W 100 gramach zawiera 312 kalorii. Ma wysoki indeks glikemiczny IG=54 i składa się przede wszystkim z cukrów prostych oraz niewielkich ilości białka czy tłuszczu. Nie jest zalecany osobom, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność. Powinny zrezygnować z niego także te osoby, które walczą z nadmierną ilością kilogramów.
Syrop daktylowy – zastosowanie w kuchni
Syrop z daktyli stosuje się przede wszystkim jako zamiennik cukru i miodu. Nadaje wyśmienity smak gorącym napojom, takim jak kawa, sprawdzi się jednak również znakomicie do koktajli. Warto dodawać go do napoju po treningu, gdyż przywrócić nam energię i sprawi, że będziemy szybko gotowi do kolejnych wyzwań. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny najlepiej łączyć go z produktami, które się wolniej trawi, czyli na przykład z orzechami, baraniną czy wieprzowiną. Syrop z daktyli znakomicie sprawdza się jako dodatek do ostrych, wytrawnych i orientalnych dań.