Sycylijska caponata

caponata-sycylijska

Caponata – danie pochodzące oryginalnie z Sycylii to duszone warzywa. Jednym z jej składników powinny być bakłażany. Doprawiamy na słodko – kwaśno. Można jeść jako przystawkę do dań – a także na zimno.

Składniki na danie: Sycylijska caponata

  • 6 średnich bakłażanów
  • 6 papryk
  • drylowane zielone oliwki
  • 1 seler naciowy
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 duża cebula
  • 6 obranych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki imbiru
  • ocet z białego wina
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Wrzucamy do garnka pokrojone na kostkę warzywa, kapary, drobno pokrojoną cebulę, sól, oliwę, oliwki i cukier. Przykrywamy garnek i gotujemy na dużym ogniu. Po jakimś czasie dodajemy ocet i odparowujemy go (ciągle gotując na dużym ogniu). Gotowe!

Przepis przygotowany przez Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Ewcia  15 sierpnia 2016 14:25

    Szybkie i smaczne danie! Uwielbiam bakłażany więc pokuszę się na przygotowanie tego dania 🙂

    Odpowiedz
  2. kasia87g  15 sierpnia 2016 19:05

    mniam włoska kuchnia jest przepyszna!

    Odpowiedz
  3. marcia7  15 sierpnia 2016 19:37

    smak włoskich wakacji

    Odpowiedz
  4. janka1312  15 sierpnia 2016 20:00

    jadłam – potwierdzam – pyszne 🙂

    Odpowiedz
  5. martucha180  15 sierpnia 2016 21:32

    Szybkie danie.

    Odpowiedz
  6. sandra  16 sierpnia 2016 11:19

    Smacznie wygląda, trzeba się skusić. Ostatnio w modzie jest włoska kuchnia

    Odpowiedz
  7. Jaworka  31 sierpnia 2016 18:35

    Nie jadłam jeszcze a bakłażany lubię więc na pewno wypróbuję

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 15:03

    Ciekawy przepis! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany