Sycylijska caponata
Caponata – danie pochodzące oryginalnie z Sycylii to duszone warzywa. Jednym z jej składników powinny być bakłażany. Doprawiamy na słodko – kwaśno. Można jeść jako przystawkę do dań – a także na zimno.
Składniki na danie: Sycylijska caponata
- 6 średnich bakłażanów
- 6 papryk
- drylowane zielone oliwki
- 1 seler naciowy
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 duża cebula
- 6 obranych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 łyżeczki imbiru
- ocet z białego wina
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do garnka pokrojone na kostkę warzywa, kapary, drobno pokrojoną cebulę, sól, oliwę, oliwki i cukier. Przykrywamy garnek i gotujemy na dużym ogniu. Po jakimś czasie dodajemy ocet i odparowujemy go (ciągle gotując na dużym ogniu). Gotowe!
Przepis przygotowany przez Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.