Jak przedłużyć trwałość żywności? 7 niezawodnych trików

Spis treści:

Włożenie do lodówki produktów spożywczych nie zawsze oznacza, że zatrzymamy ich świeżość a pleśń nie zacznie pojawiać się na ich powierzchni. Potrzebujemy do tego odpowiednich materiałów (znajdziemy je w domu) oraz kilku sposobów, jak  przedłużyć trwałość żywności w efektywny sposób. Poniżej przedstawione są sposoby na przedłużenie trwałości różnych produktów spożywczych.

Jak przedłużyć trwałość żywności? 7 niezawodnych trików

 

1) Jak przedłużyć trwałość pasty pomidorowej?

Jak przedłużyć trwałość pasty pomidorowej?

Pastę pomidorową (koncentrat, pulpa) możemy potraktować jak… lody. Łyżką do lodów nakładamy pastę – jak gałkę i pojedynczą wkładamy do papierka śniadaniowego, który następnie zawijamy jak cukierek. Gotowe „cukierki” wrzucamy do woreczka do mrożenia, a następnie wrzucamy do zamrażalnika.

 

2) Jak przedłużyć trwałość arbuza?

Jak przedłużyć trwałość arbuza?

Gdy zostanie nam trochę arbuza, kroimy go w kostki i rzucamy na sitko (sprawdzi się sprzęt używany do makaronu) nałożone na miseczkę. Czekamy aż woda z owocu spłynie do miseczki, a następnie owijamy ją folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki.

 

3) Jak przedłużyć trwałość imbiru?

Jak przedłużyć trwałość imbiru?

Imbir rozrywamy na mniejsze części, a następnie wrzucamy go do słoiczka z wodą. Podobnie możemy trzymać przez kilka dni pokrojoną w plasterki rzodkiewkę czy marchewkę.

 

4) Jak przedłużyć trwałość mąki?

Jak przedłużyć trwałość mąki

Mąka, a także wszelkie produkty sypkie uwielbiane są niestety przez rozmaite muszki i insekty. Często to właśnie w nich zagnieżdżają się robaki, które potem pełzają po ścianach całego domu i bardzo trudno się ich pozbyć. A wystarczy przesypać mąkę do zamkniętego szklanego pojemnika i włożyć do niej… liście laurowe.

 

5) Jak przedłużyć trwałość ziemniaków i jabłek?

Jak przedłużyć trwałość ziemniaków i jabłek?

Te owoce i warzywa możemy przechowywać razem. Wystarczy drewniany koszyczek wyłożyć spożywczą ściereczką, na dół położyć ziemniaki, na wierzch jabłka i zakryć szczelnie ściereczką, wtykając ją w ramy koszyka. Pamiętaj, aby tych produktów wcześniej nie myć.

 

6) Jak przedłużyć trwałość sałaty i szczypiorku?

Jak przedłużyć trwałość sałaty i szczypiorku?

Sałatę rozdzielamy na liście i myjemy, a następnie zanurzamy w wodzie raz jeszcze. Składamy niczym talię kart i zawijamy w materiałową ściereczkę. To samo robimy ze szczypiorkiem, który wkładamy w kolejną warstwę ściereczki. Tak zawinięte warzywa w jednym materiale wkładamy w pudełko plastikowe do przechowywania żywności, zamykamy i chowamy w lodówce.

 

7) Jak przedłużyć trwałość czosnku?

Jak przedłużyć trwałość czosnku?

W papierowej torebce robimy dziurki – możemy użyć dziurkacza, a następnie wrzucamy tam nieobrany czosnek i zawijamy wielokrotnie górę, spinając na koniec klamerką.

 

Tutaj znajdziesz jeszcze więcej inspiracji, jak przedłużyć trwałość żywności.  Tu znajdziesz dokładne wykonanie powyższych wskazówek:

Przeczytaj także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,24 z 5)
zapisuję głos...