Świeże jedzenie w twojej kuchni na dłużej! Przedstawiamy 7 niezawodnych trików

Zawsze kupimy czegoś więcej. Nic dziwnego, do konkretnej potrawy wymagana jest zaledwie szczypta zioła, jeden pomidor czy główka czosnku. Co zrobić z resztą, aby jeszcze ją wykorzystać i, co ważne – aby smakowała jak w dzień zakupu? Oto kilka podpowiedzi!

Spis treści:

Świeże jedzenie – marzy nam się, aby było takie jak najdłużej. Nie jesteśmy jednak w stanie codziennie chodzić na zakupy po nowe produkty, a jeżeli nawet mamy taką możliwość – nie chcemy marnować żywności, a także zniszczyć domowego budżetu. Na szczęście nasza cywilizacja zaopatrzyła nas w liczne wynalazki, które pomagają nam jak najdłużej cieszyć się smakiem, a także, co ważne, walorami zdrowotnymi jedzenia. I mamy tu na myśli przede wszystkim lodówkę. Włożenie do niej produktów nie oznacza jednak jeszcze, że zatrzymamy świeżość. Potrzebujemy do tego odpowiednich materiałów (znajdziemy je w domu) oraz kilku sposobów. Jakie jeszcze triki służą przedłużeniu świeżości jedzenia? Podpowiadamy!

www.pixabay.com

Świeże jedzenie w twojej kuchni na dłużej! Przedstawiamy 7 niezawodnych trików

1) Pasta pomidorowa

pasta pomidorowa

źródło: www.pixabay.com

Pastę pomidorową (koncentrat, pulpa) możemy potraktować jak… lody. Łyżką do lodów nakładamy pastę – jak gałkę i pojedynczą wkładamy do papierka śniadaniowego, który następnie zawijamy jak cukierek. Gotowe „cukierki” wrzucamy do woreczka do mrożenia, a następnie wrzucamy do zamrażalnika. 

 

2) Arbuz

arbuz

źródło: www.pixabay.com

Gdy zostanie nam trochę arbuza, kroimy go w kostki i rzucamy na sitko (sprawdzi się sprzęt używany do makaronu) nałożone na miseczkę. Czekamy aż woda z owocu spłynie do miseczki, a następnie owijamy ją folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki.

 

3) Imbir

imbir

źródło: www.pixabay.com

Imbir rozrywamy na mniejsze części, a następnie wrzucamy go do słoiczka z wodą. Podobnie możemy trzymać przez kilka dni pokrojoną w plasterki rzodkiewkę czy marchewkę. 

 

4) Mąka

mąka

źródło: www.pixabay.com

Mąka, a także wszelkie produkty sypkie uwielbiane są niestety przez rozmaite muszki i insekty. Często to właśnie w nich zagnieżdżają się robaki, które potem pełzają po ścianach całego domu i bardzo trudno się ich pozbyć. A wystarczy przesypać mąkę do zamkniętego szklanego pojemnika i włożyć do niej… liście laurowe.

 

5) Ziemniaki i jabłka

ziemniaki i jabłka

źródło: www.pixabay.com

Te owoce i warzywa możemy przechowywać razem. Wystarczy drewniany koszyczek wyłożyć spożywczą ściereczką, na dół położyć ziemniaki, na wierzch jabłka i zakryć szczelnie ściereczką, wtykając ją w ramy koszyka. Pamiętaj, aby tych produktów wcześniej nie myć.

 

6) Sałata i szczypiorek

sałata i szcypiorek

źródło: www.pixabay.com

Sałatę rozdzielamy na liście i myjemy, a następnie zanurzamy w wodzie raz jeszcze. Składamy niczym talię kart i zawijamy w materiałową ściereczkę. To samo robimy ze szczypiorkiem, który wkładamy w kolejną warstwę ściereczki. Tak zawinięte warzywa w jednym materiale wkładamy w pudełko plastikowe do przechowywania żywności, zamykamy i chowamy w lodówce.

 

7) Czosnek

czosnek

źródło: www.pixabay.com

W papierowej torebce robimy dziurki – możemy użyć dziurkacza, a następnie wrzucamy tam nieobrany czosnek i zawijamy wielokrotnie górę, spinając na koniec klamerką. 

 

Tutaj znajdziesz jeszcze więcej inspiracji, a także dokładne wykonanie powyższych wskazówek:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (38 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  20 sierpnia 2019 16:08

    Dobrze wiedzieć.

    Odpowiedz
  2. Wusia  20 sierpnia 2019 21:16

    Z pewnością skorzystam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany