Świeże jedzenie w twojej kuchni na dłużej! Przedstawiamy 7 niezawodnych trików
Zawsze kupimy czegoś więcej. Nic dziwnego, do konkretnej potrawy wymagana jest zaledwie szczypta zioła, jeden pomidor czy główka czosnku. Co zrobić z resztą, aby jeszcze ją wykorzystać i, co ważne – aby smakowała jak w dzień zakupu? Oto kilka podpowiedzi!
Spis treści:
Świeże jedzenie – marzy nam się, aby było takie jak najdłużej. Nie jesteśmy jednak w stanie codziennie chodzić na zakupy po nowe produkty, a jeżeli nawet mamy taką możliwość – nie chcemy marnować żywności, a także zniszczyć domowego budżetu. Na szczęście nasza cywilizacja zaopatrzyła nas w liczne wynalazki, które pomagają nam jak najdłużej cieszyć się smakiem, a także, co ważne, walorami zdrowotnymi jedzenia. I mamy tu na myśli przede wszystkim lodówkę. Włożenie do niej produktów nie oznacza jednak jeszcze, że zatrzymamy świeżość. Potrzebujemy do tego odpowiednich materiałów (znajdziemy je w domu) oraz kilku sposobów. Jakie jeszcze triki służą przedłużeniu świeżości jedzenia? Podpowiadamy!

www.pixabay.com
Świeże jedzenie w twojej kuchni na dłużej! Przedstawiamy 7 niezawodnych trików
1) Pasta pomidorowa

źródło: www.pixabay.com
Pastę pomidorową (koncentrat, pulpa) możemy potraktować jak… lody. Łyżką do lodów nakładamy pastę – jak gałkę i pojedynczą wkładamy do papierka śniadaniowego, który następnie zawijamy jak cukierek. Gotowe „cukierki” wrzucamy do woreczka do mrożenia, a następnie wrzucamy do zamrażalnika.
2) Arbuz

źródło: www.pixabay.com
Gdy zostanie nam trochę arbuza, kroimy go w kostki i rzucamy na sitko (sprawdzi się sprzęt używany do makaronu) nałożone na miseczkę. Czekamy aż woda z owocu spłynie do miseczki, a następnie owijamy ją folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki.
3) Imbir

źródło: www.pixabay.com
Imbir rozrywamy na mniejsze części, a następnie wrzucamy go do słoiczka z wodą. Podobnie możemy trzymać przez kilka dni pokrojoną w plasterki rzodkiewkę czy marchewkę.
4) Mąka

źródło: www.pixabay.com
Mąka, a także wszelkie produkty sypkie uwielbiane są niestety przez rozmaite muszki i insekty. Często to właśnie w nich zagnieżdżają się robaki, które potem pełzają po ścianach całego domu i bardzo trudno się ich pozbyć. A wystarczy przesypać mąkę do zamkniętego szklanego pojemnika i włożyć do niej… liście laurowe.
5) Ziemniaki i jabłka

źródło: www.pixabay.com
Te owoce i warzywa możemy przechowywać razem. Wystarczy drewniany koszyczek wyłożyć spożywczą ściereczką, na dół położyć ziemniaki, na wierzch jabłka i zakryć szczelnie ściereczką, wtykając ją w ramy koszyka. Pamiętaj, aby tych produktów wcześniej nie myć.
6) Sałata i szczypiorek

źródło: www.pixabay.com
Sałatę rozdzielamy na liście i myjemy, a następnie zanurzamy w wodzie raz jeszcze. Składamy niczym talię kart i zawijamy w materiałową ściereczkę. To samo robimy ze szczypiorkiem, który wkładamy w kolejną warstwę ściereczki. Tak zawinięte warzywa w jednym materiale wkładamy w pudełko plastikowe do przechowywania żywności, zamykamy i chowamy w lodówce.
7) Czosnek

źródło: www.pixabay.com
W papierowej torebce robimy dziurki – możemy użyć dziurkacza, a następnie wrzucamy tam nieobrany czosnek i zawijamy wielokrotnie górę, spinając na koniec klamerką.
Tutaj znajdziesz jeszcze więcej inspiracji, a także dokładne wykonanie powyższych wskazówek:
Dobrze wiedzieć.
Z pewnością skorzystam.