Jak przedłużyć trwałość żywności? 7 niezawodnych trików
Spis treści:
Włożenie do lodówki produktów spożywczych nie zawsze oznacza, że zatrzymamy ich świeżość a pleśń nie zacznie pojawiać się na ich powierzchni. Potrzebujemy do tego odpowiednich materiałów (znajdziemy je w domu) oraz kilku sposobów, jak przedłużyć trwałość żywności w efektywny sposób. Poniżej przedstawione są sposoby na przedłużenie trwałości różnych produktów spożywczych.
1) Jak przedłużyć trwałość pasty pomidorowej?
Pastę pomidorową (koncentrat, pulpa) możemy potraktować jak… lody. Łyżką do lodów nakładamy pastę – jak gałkę i pojedynczą wkładamy do papierka śniadaniowego, który następnie zawijamy jak cukierek. Gotowe „cukierki” wrzucamy do woreczka do mrożenia, a następnie wrzucamy do zamrażalnika.
2) Jak przedłużyć trwałość arbuza?
Gdy zostanie nam trochę arbuza, kroimy go w kostki i rzucamy na sitko (sprawdzi się sprzęt używany do makaronu) nałożone na miseczkę. Czekamy aż woda z owocu spłynie do miseczki, a następnie owijamy ją folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki.
3) Jak przedłużyć trwałość imbiru?
Imbir rozrywamy na mniejsze części, a następnie wrzucamy go do słoiczka z wodą. Podobnie możemy trzymać przez kilka dni pokrojoną w plasterki rzodkiewkę czy marchewkę.
4) Jak przedłużyć trwałość mąki?
Mąka, a także wszelkie produkty sypkie uwielbiane są niestety przez rozmaite muszki i insekty. Często to właśnie w nich zagnieżdżają się robaki, które potem pełzają po ścianach całego domu i bardzo trudno się ich pozbyć. A wystarczy przesypać mąkę do zamkniętego szklanego pojemnika i włożyć do niej… liście laurowe.
5) Jak przedłużyć trwałość ziemniaków i jabłek?
Te owoce i warzywa możemy przechowywać razem. Wystarczy drewniany koszyczek wyłożyć spożywczą ściereczką, na dół położyć ziemniaki, na wierzch jabłka i zakryć szczelnie ściereczką, wtykając ją w ramy koszyka. Pamiętaj, aby tych produktów wcześniej nie myć.
6) Jak przedłużyć trwałość sałaty i szczypiorku?
Sałatę rozdzielamy na liście i myjemy, a następnie zanurzamy w wodzie raz jeszcze. Składamy niczym talię kart i zawijamy w materiałową ściereczkę. To samo robimy ze szczypiorkiem, który wkładamy w kolejną warstwę ściereczki. Tak zawinięte warzywa w jednym materiale wkładamy w pudełko plastikowe do przechowywania żywności, zamykamy i chowamy w lodówce.
7) Jak przedłużyć trwałość czosnku?
W papierowej torebce robimy dziurki – możemy użyć dziurkacza, a następnie wrzucamy tam nieobrany czosnek i zawijamy wielokrotnie górę, spinając na koniec klamerką.
Tutaj znajdziesz jeszcze więcej inspiracji, jak przedłużyć trwałość żywności. Tu znajdziesz dokładne wykonanie powyższych wskazówek:
Przeczytaj także: