Świąteczny tort czekoladowy z orzechami włoskimi
SKŁADNIKI na ciasto: Świąteczny tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Na biszkopt:
– 100g kalifornijskich orzechów włoskich
– 100 g maku
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżeczki (20 g) kakao w proszku
– 4 jajka (M)
– 120 g cukru
– 4 łyżki Amaretto
Na krem czekoladowy:
– 200 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
– 6 płatków żelatyny
– 500 ml śmietany kremówki
– 50 g cukru
– 2 opakowania cukru waniliowego
– 3 łyżki rumu
– 3 łyżeczki rozpuszczalnego espresso
Na spód:
– 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
– 200g konfitury z wiśni
Na gwiazdki:
– 50 g masy marcepanowej
– 25 g cukru pudru (przesianego)
– 2 łyżeczki kakao w proszku
Dodatkowo:
– 12 kalifornijskich orzechów włoskich
– Kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
• Orzechy zmielić. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka, cukier i Amaretto
ubijać osiem minut na gęstą kremową masę. Dodać do masy mąkę i wymieszać trzepaczką. Dodać również orzechy. Dno tortownicy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (gaz: poziom 2-3, konwekcja: 160°) przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć papier i ostudzić na kratce. Przeciąć
poziomo na dwie warstwy.
• Gorzką czekoladę pokroić na kawałki, umieścić w misce i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić. Namoczyć żelatynę przez 5 minut w zimnej wodzie. Ubić śmietanę, na koniec dodać cukier i wanilię. Rum rozgrzać w małym
rondelku. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w rumie. Dodać espresso i szybko wymieszać z bitą śmietaną. Następnie dodać do gorzkiej czekolady. Odstawić na 5-10 minut do lodówki.
• Orzechy drobno posiekać i wymieszać z dżemem. Masą posmarować biszkopty po stronie rozcięcia. Dolną warstwę włożyć do tortownicy. Wyłożyć na nią jedna trzecia kremu czekoladowego. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Następną warstwę wyłożyć posmarowaną stroną do dołu i delikatnie docisnąć.
• Rękaw cukierniczy (średnia dysza) napełnić 4-5 łyżkami kremu . Resztą kremu posmarować boki tortu. Zrobić wzorki z kremu. Ozdobić połówkami orzechów włoskich. Odstawić na 3-4 godziny do lodówki.
• Marcepan zagnieść z cukrem pudrem i kakao. Rozwałkować między papierem do pieczenia. Wyciąć małe i duże gwiazdki. Tort oprószyć kakao, ozdobić gwiazdkami i jeszcze raz lekko oprószyć gwiazdki kakao.