Świąteczny seromakowiec na kruchym cieście

Gdy raz upieczesz ten seromakowiec – będziesz go zawsze już przygotowywać na święta. Ostrzegamy – te przepis uzależnia!

Seromakowiec na kruchym cieście to wyjątkowe świąteczne ciasto, którym warto uczcić ten wyjątkowy, magiczny czas Bożego Narodzenia. Wszak na domowe słodkości czekają wszyscy członkowie rodziny. Już dzisiaj wpiszcie ten seromakowiec na swoją listę dań!

seromakowiec na kruchym cieście

fot. mat. nadesłane

 

Składniki na seromakowiec na kruchym cieście

Warstwa serowa

  • 700 g sera białego z wiaderka (o temp. pokojowej)
  • 4 jajka L (o temp. pokojowej)
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 50 g kaszy manny
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Warstwa makowa

  • 200 g maku mielonego BackMit
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko L

Kruche ciasto kakaowe

  • 200 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

Kruche ciasto

  1. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę.
  2. Uformuj kulę, owiń folią i przełóż na 2 godziny do lodówki.

 

Warstwa makowa

  1. Zagotuj mleko.
  2. Dodaj wszystkie składniki oprócz jajka. Wymieszaj, wyłącz ogień i odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy masa będzie już chłodna, dodaj jajko i wymieszaj.

 

Warstwa serowa

  1. Rodzynki zalej wodą i odstaw.
  2. Rozdziel żółtka od białek.
  3. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
  5. Dodaj ser, kaszę mannę i wymieszaj.
  6. Rodzynki odcedź, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy, wymieszaj.
  7. Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie do masy serowej.

 

Pieczenie

  1. Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połową porcji ciasta kruchego.
  2. Podpiecz ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Na podpieczone ciasto wyłóż połowę porcji masy serowej, na nią masę makową, a na nią resztę masy serowej.
  4. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta kruchego.
  5. Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180°C z funkcją góra-dół.
  6. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przepis na sernik japoński – Cotton Soft Japanese Cheesecake

Przepis na sernik japoński – Cotton Soft Japanese Cheesecake

Sernik japoński to zupełnie inne ciasto, niż to które znamy jako sernik polski czy amerykański. Sernik japoński jest lekki, pianowy i smakiem lekko przypomina wykwintny francuski suflet lub biszkopt. Doskonale opisuje smak tego sernika jego

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (100 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  7 grudnia 2020 08:39

    Ciekawe przepisy . Chętnie bym spróbowała japońskiego sterniczka 😁

    Odpowiedz
  2. Skosa Sandra  7 grudnia 2020 10:11

    Uwielbiam sernik i makowiec, a ich połączenie to dopiero pyszności.

    Odpowiedz
  3. oliwia.pie  7 grudnia 2020 10:13

    Przepis świetny, a ciasto aż palce lizać. Z pewnością to ciasto zagości na moim stole.

    Odpowiedz
  4. ewalub  7 grudnia 2020 12:24

    a u mnie w domu nie lubią maku

    Odpowiedz
  5. Jaworka  7 grudnia 2020 12:39

    Super przepis muszę go zrobić na te święta

    Odpowiedz
  6. arunia  7 grudnia 2020 20:29

    Ciekawy przepis, tylko składników trochę dużo jak dla mnie 😉

    Odpowiedz
  7. macierzanka  7 grudnia 2020 20:45

    Myślę,że warto spróbować.

    Odpowiedz
  8. janka1312  7 grudnia 2020 23:17

    bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz
  9. Donia  15 grudnia 2020 20:23

    Kocham makowce, a w połączeniu z serem… Wspaniały przepis. muszę spróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany