Świąteczny seromakowiec na kruchym cieście

Gdy raz upieczesz ten seromakowiec – będziesz go zawsze już przygotowywać na święta. Ostrzegamy – te przepis uzależnia!

Seromakowiec na kruchym cieście to wyjątkowe świąteczne ciasto, którym warto uczcić ten wyjątkowy, magiczny czas Bożego Narodzenia. Wszak na domowe słodkości czekają wszyscy członkowie rodziny. Już dzisiaj wpiszcie ten seromakowiec na swoją listę dań!

seromakowiec na kruchym cieście

fot. mat. nadesłane

 

Składniki na seromakowiec na kruchym cieście

Warstwa serowa

  • 700 g sera białego z wiaderka (o temp. pokojowej)
  • 4 jajka L (o temp. pokojowej)
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 50 g kaszy manny
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Warstwa makowa

  • 200 g maku mielonego BackMit
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko L

Kruche ciasto kakaowe

  • 200 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

Kruche ciasto

  1. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę.
  2. Uformuj kulę, owiń folią i przełóż na 2 godziny do lodówki.

 

Warstwa makowa

  1. Zagotuj mleko.
  2. Dodaj wszystkie składniki oprócz jajka. Wymieszaj, wyłącz ogień i odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy masa będzie już chłodna, dodaj jajko i wymieszaj.

 

Warstwa serowa

  1. Rodzynki zalej wodą i odstaw.
  2. Rozdziel żółtka od białek.
  3. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
  5. Dodaj ser, kaszę mannę i wymieszaj.
  6. Rodzynki odcedź, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy, wymieszaj.
  7. Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie do masy serowej.

 

Pieczenie

  1. Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połową porcji ciasta kruchego.
  2. Podpiecz ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Na podpieczone ciasto wyłóż połowę porcji masy serowej, na nią masę makową, a na nią resztę masy serowej.
  4. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta kruchego.
  5. Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180°C z funkcją góra-dół.
  6. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...