Świąteczny sernik z 54 żółtek lub z ziemniaków? Niestandardowe przepisy na pyszne ciasto z różnych stron Polski

Podczas Wigilii i Bożego Narodzenia jednym z najczęściej pojawiających się ciast jest świąteczny sernik. Zwykle dekorowany jest warstwą czekolady z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. W takim wydaniu smakuje wyśmienicie i idealnie pasuje do świątecznego menu. Okazuje się, że w różnych częściach Polski przygotowuje się go niego inaczej. Poznaj ciekawe przepisy i zainspiruj się do kulinarnych eksperymentów!

Spis treści:

świąteczny sernik

Nietypowe świąteczne serniki

Świąteczny sernik z 1910 roku

Ciekawy przepis na serownik pochodzi z 1910 roku. Przepis został zapisany przez Antoniego Teslara, czyli kucharza hrabiów Potockich z Krzeszowic k. Krakowa. Według niego do stworzenia tego wyjątkowego ciasta na liście składników powinny pojawić się aż 3 kg sera. Do niego dodaje się ubite w cieple 54 żółtka z 75 dag cukru, a następnie dodać do nich ubitą pianę z 54 ubitych na sztywną pianę białek. Twaróg należy połączyć z masą jajeczną i dosypuje 28 dag mąki i wlewa 42 dag klarowanego masła. Serownik według Teslara  charakteryzuje się także zawartością kandyzowanych skórek owocowych i rodzynek. Taką masę wlewa się na kruche ciasto i piecze 1,5 godziny.

Sernik królewski na oleju

Sernik królewski jest zwykle dekorowany upieczoną pianką w kształcie fali. Co ciekawe – ten rodzaj ciasta nie zawiera masła, a olej. Do tego wyróżnia się na tyle innych aż 5 warstwami. Licząc od dołu najpierw mamy półkruche ciasto, kremową masę serową, czekoladową masę serową, a następnie piankę i rodzynki oraz wiórki kokosowe.

Najlepsze przepisy na sernik, który zawsze się uda. 17 pomysłów, które zechcesz wypróbować!

Najlepsze przepisy na sernik, który zawsze się uda. 17 pomysłów, które zechcesz wypróbować!

Sernik to chyba jedno z najpyszniejszych ciast, serwowanych zarówno od święta, jak i na co dzień. Można go przygotować na setki sposobów, a my mamy dla was dokładnie 17 przepisów.

Ziemniaczany sernik na słodko

Tradycyjnie wypiekany jest na Kaszubach. Według przepisu przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączy się ze zmielonym wcześniej dwukrotnie twarogiem i utartym masłem z cukrem i żółtkami. Na koniec do masy dodaje się ubite na sztywną piankę białka jaja i piecze ok. 1,5 g w 175 stopniach.

świąteczny sernik na talerzu

Tradycyjny sernik jurajski

Sernik jurajski z kolei swój wyjątkowy smak zawdzięcza ramkom z wiśni, w których jest tradycyjnie wypiekany. To także dzięki nim ma swój charakterystyczny prostokątny kształt. Co jeszcze go wyróżnia? Otóż sernik jurajski przygotowywany jest z dwukrotnie mielonego twarogu, do którego dodaje się żółtka utarte z cukrem i masłem i sztywno ubitą pianę z białek. Taką masę umieszcza się na kruchym spodzie, a wierzch upieczonego ciasta pokrywa cienką warstwą galaretki.

Sernik – na zimno, pieczony, a może spalony? Sprawdź te przepisy!

Sernik – na zimno, pieczony, a może spalony? Sprawdź te przepisy!

Sernik, to ciasto, które znane jest już od wieków. Ma swoje święto, jest uwielbiany przez miliony na całym świecie. Może być tradycyjnie pieczony lub przygotowany na zimno. Sernik - bo chyba nikt już nie ma wątpliwości, że to o nim mowa - gości na wielu stołach naszych domów. Niezależnie od okazji, czy pory roku, zawsze dobrze się sprawdza. To jedno z najpopularniejszych ciast, które przyrządzamy w domowym zaciszu. Każda gospodyni ma na niego swój sposób. Jeśli jednak wciąż szukasz prostego przepisu na gwarantowany sernikowy sukces, to poznaj te propozycje!

Przepis na prosty sernik świąteczny z czekoladową polewą

Tradycyjny świąteczny sernik to must have każdego wigilijnego stołu. Po sytym posiłku jest słodkim zwieńczeniem wieczerzy i idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Mamy dla Was prosty przepis na sernik idealny na Święta:

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

3 żółtka

250 g margaryny

pół szklanki cukru

cukier wanilinowy

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

¼ szklanki bułki tartej

Masa serowa:

75 dag zmielonego twarogu

500 ml mleka

3 jajka

½ szklanki oleju

1 szklanka cukru

cukier wanilinowy

1 budyń śmietankowy

aromat śmietankowy – kilka kropli

sok z 1 cytryny

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 łyżka masła

pół szklanki mleka 3%

2 łyżki kakao

kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Nasyp mąkę na stolnicę i wbij żółtka.
  2. Dodaj miękką margarynę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
  3. Ugniataj ciasto do połączenia składników.
  4. Rozwałkowane ciasto ułóż na formie do pieczenia posmarowanej masłem i podsypanej lekko bułką tartą.
  5. W wysokiej misce połącz wszystkie składniki masy serowej.
  6. Gotową masę wlej na ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.
  7. Piecz w temperaturze 200 stopni.
  8. W garnku rozpuść tabliczkę czekolady ma maśle, dodaj mleko i kakao i dobrze wymieszaj aż stworzą gładką masę.
  9. Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu wylej na wierzch polewę z czekolady i dodaj kandyzowaną skórę pomarańczy.

sernik z czekoladową polewą

Na Święta możecie także wypróbować pyszny sernik nadziewany pierniczkami. Przepis znajdziecie tutaj:

Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami

Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami

Czy wiedzieliście o tym, że sernik tworzy jedną z najwspanialszych kompozycji smakowych z… aromatycznym piernikiem? Oto wspaniały przepis na widowiskowy, puszysty i wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi mięciutkimi pierniczkami w czekoladzie z soczystym wypełnieniem owocowym.  To genialne,

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (17 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  21 grudnia 2023 20:38

    uwielbiam sernik z białą czekoladą – robi taki moja siostra i w jej wykonaniu jest najlepszy na świecie

    Odpowiedz
  2. Agata  22 grudnia 2023 18:13

    Przygotowuję świąteczne wypieki z pomocą robota kohersen. Ma dużą moc, więc błyskawicznie wyrabia ciasto lub rozdrabnia nawet twarde składniki jak orzechy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany