Świąteczny sernik z 54 żółtek lub z ziemniaków? Niestandardowe przepisy na pyszne ciasto z różnych stron Polski
Podczas Wigilii i Bożego Narodzenia jednym z najczęściej pojawiających się ciast jest świąteczny sernik. Zwykle dekorowany jest warstwą czekolady z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. W takim wydaniu smakuje wyśmienicie i idealnie pasuje do świątecznego menu. Okazuje się, że w różnych częściach Polski przygotowuje się go niego inaczej. Poznaj ciekawe przepisy i zainspiruj się do kulinarnych eksperymentów!
Spis treści:
Nietypowe świąteczne serniki
Świąteczny sernik z 1910 roku
Ciekawy przepis na serownik pochodzi z 1910 roku. Przepis został zapisany przez Antoniego Teslara, czyli kucharza hrabiów Potockich z Krzeszowic k. Krakowa. Według niego do stworzenia tego wyjątkowego ciasta na liście składników powinny pojawić się aż 3 kg sera. Do niego dodaje się ubite w cieple 54 żółtka z 75 dag cukru, a następnie dodać do nich ubitą pianę z 54 ubitych na sztywną pianę białek. Twaróg należy połączyć z masą jajeczną i dosypuje 28 dag mąki i wlewa 42 dag klarowanego masła. Serownik według Teslara charakteryzuje się także zawartością kandyzowanych skórek owocowych i rodzynek. Taką masę wlewa się na kruche ciasto i piecze 1,5 godziny.
Sernik królewski na oleju
Sernik królewski jest zwykle dekorowany upieczoną pianką w kształcie fali. Co ciekawe – ten rodzaj ciasta nie zawiera masła, a olej. Do tego wyróżnia się na tyle innych aż 5 warstwami. Licząc od dołu najpierw mamy półkruche ciasto, kremową masę serową, czekoladową masę serową, a następnie piankę i rodzynki oraz wiórki kokosowe.
Ziemniaczany sernik na słodko
Tradycyjnie wypiekany jest na Kaszubach. Według przepisu przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączy się ze zmielonym wcześniej dwukrotnie twarogiem i utartym masłem z cukrem i żółtkami. Na koniec do masy dodaje się ubite na sztywną piankę białka jaja i piecze ok. 1,5 g w 175 stopniach.
Tradycyjny sernik jurajski
Sernik jurajski z kolei swój wyjątkowy smak zawdzięcza ramkom z wiśni, w których jest tradycyjnie wypiekany. To także dzięki nim ma swój charakterystyczny prostokątny kształt. Co jeszcze go wyróżnia? Otóż sernik jurajski przygotowywany jest z dwukrotnie mielonego twarogu, do którego dodaje się żółtka utarte z cukrem i masłem i sztywno ubitą pianę z białek. Taką masę umieszcza się na kruchym spodzie, a wierzch upieczonego ciasta pokrywa cienką warstwą galaretki.
Przepis na prosty sernik świąteczny z czekoladową polewą
Tradycyjny świąteczny sernik to must have każdego wigilijnego stołu. Po sytym posiłku jest słodkim zwieńczeniem wieczerzy i idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Mamy dla Was prosty przepis na sernik idealny na Święta:
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
250 g margaryny
pół szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
¼ szklanki bułki tartej
Masa serowa:
75 dag zmielonego twarogu
500 ml mleka
3 jajka
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
aromat śmietankowy – kilka kropli
sok z 1 cytryny
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka masła
pół szklanki mleka 3%
2 łyżki kakao
kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotowanie:
- Nasyp mąkę na stolnicę i wbij żółtka.
- Dodaj miękką margarynę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
- Ugniataj ciasto do połączenia składników.
- Rozwałkowane ciasto ułóż na formie do pieczenia posmarowanej masłem i podsypanej lekko bułką tartą.
- W wysokiej misce połącz wszystkie składniki masy serowej.
- Gotową masę wlej na ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.
- Piecz w temperaturze 200 stopni.
- W garnku rozpuść tabliczkę czekolady ma maśle, dodaj mleko i kakao i dobrze wymieszaj aż stworzą gładką masę.
- Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu wylej na wierzch polewę z czekolady i dodaj kandyzowaną skórę pomarańczy.
Na Święta możecie także wypróbować pyszny sernik nadziewany pierniczkami. Przepis znajdziecie tutaj: