Świąteczny sernik z 54 żółtek lub z ziemniaków? Niestandardowe przepisy na pyszne ciasto z różnych stron Polski

Podczas Wigilii i Bożego Narodzenia jednym z najczęściej pojawiających się ciast jest świąteczny sernik. Zwykle dekorowany jest warstwą czekolady z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. W takim wydaniu smakuje wyśmienicie i idealnie pasuje do świątecznego menu. Okazuje się, że w różnych częściach Polski przygotowuje się go niego inaczej. Poznaj ciekawe przepisy i zainspiruj się do kulinarnych eksperymentów!

Spis treści:

świąteczny sernik

Nietypowe świąteczne serniki

Świąteczny sernik z 1910 roku

Ciekawy przepis na serownik pochodzi z 1910 roku. Przepis został zapisany przez Antoniego Teslara, czyli kucharza hrabiów Potockich z Krzeszowic k. Krakowa. Według niego do stworzenia tego wyjątkowego ciasta na liście składników powinny pojawić się aż 3 kg sera. Do niego dodaje się ubite w cieple 54 żółtka z 75 dag cukru, a następnie dodać do nich ubitą pianę z 54 ubitych na sztywną pianę białek. Twaróg należy połączyć z masą jajeczną i dosypuje 28 dag mąki i wlewa 42 dag klarowanego masła. Serownik według Teslara  charakteryzuje się także zawartością kandyzowanych skórek owocowych i rodzynek. Taką masę wlewa się na kruche ciasto i piecze 1,5 godziny.

Sernik królewski na oleju

Sernik królewski jest zwykle dekorowany upieczoną pianką w kształcie fali. Co ciekawe – ten rodzaj ciasta nie zawiera masła, a olej. Do tego wyróżnia się na tyle innych aż 5 warstwami. Licząc od dołu najpierw mamy półkruche ciasto, kremową masę serową, czekoladową masę serową, a następnie piankę i rodzynki oraz wiórki kokosowe.

Ziemniaczany sernik na słodko

Tradycyjnie wypiekany jest na Kaszubach. Według przepisu przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączy się ze zmielonym wcześniej dwukrotnie twarogiem i utartym masłem z cukrem i żółtkami. Na koniec do masy dodaje się ubite na sztywną piankę białka jaja i piecze ok. 1,5 g w 175 stopniach.

świąteczny sernik na talerzu

Tradycyjny sernik jurajski

Sernik jurajski z kolei swój wyjątkowy smak zawdzięcza ramkom z wiśni, w których jest tradycyjnie wypiekany. To także dzięki nim ma swój charakterystyczny prostokątny kształt. Co jeszcze go wyróżnia? Otóż sernik jurajski przygotowywany jest z dwukrotnie mielonego twarogu, do którego dodaje się żółtka utarte z cukrem i masłem i sztywno ubitą pianę z białek. Taką masę umieszcza się na kruchym spodzie, a wierzch upieczonego ciasta pokrywa cienką warstwą galaretki.

Przepis na prosty sernik świąteczny z czekoladową polewą

Tradycyjny świąteczny sernik to must have każdego wigilijnego stołu. Po sytym posiłku jest słodkim zwieńczeniem wieczerzy i idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Mamy dla Was prosty przepis na sernik idealny na Święta:

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

3 żółtka

250 g margaryny

pół szklanki cukru

cukier wanilinowy

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

¼ szklanki bułki tartej

Masa serowa:

75 dag zmielonego twarogu

500 ml mleka

3 jajka

½ szklanki oleju

1 szklanka cukru

cukier wanilinowy

1 budyń śmietankowy

aromat śmietankowy – kilka kropli

sok z 1 cytryny

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 łyżka masła

pół szklanki mleka 3%

2 łyżki kakao

kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Nasyp mąkę na stolnicę i wbij żółtka.
  2. Dodaj miękką margarynę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
  3. Ugniataj ciasto do połączenia składników.
  4. Rozwałkowane ciasto ułóż na formie do pieczenia posmarowanej masłem i podsypanej lekko bułką tartą.
  5. W wysokiej misce połącz wszystkie składniki masy serowej.
  6. Gotową masę wlej na ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.
  7. Piecz w temperaturze 200 stopni.
  8. W garnku rozpuść tabliczkę czekolady ma maśle, dodaj mleko i kakao i dobrze wymieszaj aż stworzą gładką masę.
  9. Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu wylej na wierzch polewę z czekolady i dodaj kandyzowaną skórę pomarańczy.

sernik z czekoladową polewą

Na Święta możecie także wypróbować pyszny sernik nadziewany pierniczkami. Przepis znajdziecie tutaj:

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (21 głosów, średnia: 4,86 z 5)
loading... zapisuję głos...