Świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi i orzechami
Przepis na ten świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi i orzechami to ciasto godne Świąt Bożego Narodzenia. Upiecz przynajmniej raz ten przepyszny piernik.
Świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi i orzechami
Składniki na ciasto
- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 250 ml mleka
- 100 g śliwek kalifornijskich
- 60 g prażonych orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- skórka otarta z jednej pomarańczy – do dekoracji
- 8 śliwek kalifornijskich do dekoracji
Polewa z gorzkiej czekolady:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 ml rumu
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
Piernik:
W rondelku roztopić masło, dodać mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao, pozostawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodać jajka, chwilę miksować, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodać uprażone orzechy włoskie i drobno pokrojone suszone śliwki z Kalifornii, całość ręcznie, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem długiej blachy keksówki. Piec 70-80 minut w 170 stopniach wersja góra – dół. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem szaszłykowym czy ciasto jest wypieczone. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie można zakończyć, jeśli wilgotny piec dodatkowe 5 – 10 minut. Ciasto wyjąć, odstawić do przestudzenia.
Polewa:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać rum. Mieszać do połączenia składników. Ciepłą czekoladą polać wystudzone ciasto, udekorować całymi śliwkami kalifornijskimi i skórką z pomarańczy.