Świąteczny pasztet z indyka
Receptura na Świąteczny pasztet z indyka autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
czas przygotowania: 90 minut
ilość porcji: 7-9
Składniki:
1,5 kg mięsa z indyka
250 g wątróbki drobiowej
1 Bulionetka Domowa Knorr
3 łyżki suszonej żurawiny
1 pęczek włoszczyzny
2 jaja
250 g podgardla
1 cebula
1/2 szklanki czerwonego wina
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 listki laurowe
3 łyżki cukru
po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso z indyka, podgardle oraz wątróbki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj wino z cukrem i namocz w nim żurawinę.
2. Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój. Następnie podsmaż warzywa na oleju. Dodaj do warzyw listki laurowe oraz ziarna ziela i pieprzu. Dodaj mięso z indyka i smaż jeszcze chwilę. Całość zalej około trzema szklankami wody, dodaj bulionetkę i zagotuj. Duś do miękkości, a następnie ostudź.
3. Pokrój cebulę w piórka. Oprószoną mąką wątróbkę usmaż wraz z cebulą. Podgardle ugotuj w niewielkiej ilości wody.
4. Wszystkie rodzaje mięs wraz z warzywami zmiel w maszynce do mięsa. Wbij jajka, dodaj do smaku sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
5. Żurawinę odcedź z wina, oprósz mąką i wymieszaj z masą mięsną.
6. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę i piecz w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Rada: Aby urozmaicić świąteczny pasztet, farsz można wymieszać np. z grzybami, suszonymi pomidorami czy choćby z suszoną śliwką. Dzięki temu każdy kawałek pasztetu może mieć inny smak.