Łatwy świąteczny keks

Przepis na prosty świąteczny keks, który przyjma z uznaniem wszyscy domownicy i goście! Wypróbuj ten sprawdzony przepis.

świąteczny keks

Świąteczny keks

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 300 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej Bakalland
  • 50 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 50 g żurawiny Bakalland

Przygotowanie:

Składniki wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy do niego mieszankę keksową. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, do momentu, kiedy bakalie wchłoną cały sok. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy masło i przy pomocy miksera ubijamy je na najwyższych obrotach, przez 5 minut, aż nabierze puszystości. Do masła stopniowo wsypujemy cukier puder, nie przestajemy ubijać. Dodajemy jajka, ubijając wszystko po każdym dodanym jajku. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przy zmniejszonych obrotach miksera. Miksujemy powoli do momentu połączenia składników. Dodajemy mieszankę keksową, rodzynki i żurawinę. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy (papier do pieczenia na spód, boki posmarowane masłem). Pieczemy przez około 45 – 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami

Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami

Jesień zachwyca bogactwem swoich darów! Choć jest zapowiedzią chłodniejszych dni i nadchodzącej zimy, póki trwa warto korzystać z jej dobrodziejstw i cieszyć się złocistym słońcem, przepięknymi kolorami drzew i zapachem deszczu. W kuchni mamy duże

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  17 grudnia 2015 11:48

    Zawsze jest na moim świątecznym (i nie tylko) stole 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  17 grudnia 2015 12:10

    Im starszy keks, tym smaczniejszy

    Odpowiedz
  3. agata20  17 grudnia 2015 14:58

    Keks to moje ulubione świąteczne ciasto.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  17 grudnia 2015 16:52

    Taki jest apetyczny, że już jutro będę robić.

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  17 grudnia 2015 17:15

    Nie przepadam za keksem 🙁

    Odpowiedz
    • bbo  17 grudnia 2015 20:44

      Ja tez nie. Nie lubię rodzynek, a bez nich keks nie istnieje…

      Odpowiedz
  6. Jaworka  17 grudnia 2015 17:30

    Ja też nie przepadam ale robię bo reszta lubi

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  17 grudnia 2015 17:43

    pysznie pysznie

    Odpowiedz
  8. Aneta  18 grudnia 2015 11:39

    Uwielbiam keksa 🙂

    Odpowiedz
  9. Wusia  18 grudnia 2015 14:35

    Mój keks już „nabiera mocy” na balkonie.Mam nadzieję ,że łasuchy nie dobiorą się do niego przed świętami.

    Odpowiedz
  10. Patriszia  27 grudnia 2015 21:47

    Lubię keksa 🙂

    Odpowiedz
  11. nungal  17 lutego 2016 19:20

    o mamuniu, co za apatyczna fotografia

    Odpowiedz
    • nungal  2 listopada 2016 11:05

      apetyczna 😀

      Odpowiedz
  12. AnnStyl  25 grudnia 2016 20:37

    Wygląda apetycznie i tak zapewne smakuje. Ja jednak nie będę go wypróbowywać, gdyż piekę zawsze według starego przepisu ze starej książki kucharskiej mojej mamy i on zawsze wychodzi, więc nie mam potrzeby eksperymentowania. Zwłaszcza, ze to dość bogate ciasto, więc chcę mieć pewność, że wyjdzie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany