Świąteczne słodkości z… warzyw? Poznaj pyszne przepisy na zdrowe, roślinne wypieki!

Święta większości z nas kojarzą się z pysznym jedzeniem i czasem spędzonym z najbliższymi przy suto zastawionym stole. Coraz częściej jednak zamiast na tradycyjne dania – które nie zawsze są najzdrowsze – stawiamy na nowoczesne alternatywy, które mają mniej cukru, kcal, tłuszczu. Są zdrowsze. Jak zastąpić świąteczne wypieki, bez których nie wyobrażamy sobie Świąt? Mamy dla Was garść przepisów – smaczne, zdrowo i z miłością do planety! Te przepisy zagoszczą w Twojej kuchni, nie tylko od święta.

roślinne wypieki na święta

Fot. mat. nadesłane

Roślinne słodkości

Dania oparte na roślinach dostarczają nam niezwykle cennych składników odżywczych i błonnika. Niektórym mogą się źle kojarzyć, ale odpowiednio przygotowane są smaczne i sprawdzają się nawet przy świątecznym stole. Dodatkowo, jeśli przygotujemy je zamiast słodyczy zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego, zrobimy świąteczny prezent także naszej planecie: Produkcja roślinna w porównaniu z hodowlą zwierząt jest mniej obciążająca dla planety. Pozwala zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność – mówi edukatorka żywieniowa, Joanna Lotkowska, z organizacji ProVeg – Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i wyemitowali  o 677 tys. kg CO2 mniej!

Wszystkie przepisy, jakie dla Was mamy, są bardzo proste do wykonania. Na pewno zaskoczysz nimi swoich bliskich i rodzinę. Zamiast tradycyjnych wypieków, w tym roku postaw na przepyszny piernik z pomidorami, czekoladowe brownie z buraka lub pachnące pomarańczą ciasto dyniowe.

Pomidorowy piernik z powidłami śliwkowymi

Pomidorowy piernik świąteczny

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 30 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksuj  razem do uzyskania puszystej masy.
  2. Mąki przesiej do osobnej miski. Dodaj pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy.
  3. Wymieszaj ze sobą mokre składniki i dodaj je do suchych.
  4. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj z wierzchu. Piecz ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
  5. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
  6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polej ciasto. Na koniec posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

Czekoladowe ciasto korzenne

Czekoladowe ciasto korzenne

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 ml napoju migdałowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę zmiksuj w naczyniu miksującym. Dodaj banany i jabłka bez skórki.
  2. Wlej napój migdałowy i wymieszaj.
  3. Przyprawy, mąkę migdałową, kakao i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do naczynia miksującego i całość zmiksuj. Następnie wlej powoli olej i miksuj aż do dokładnego połączenia składników.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm natłuść odrobiną oleju i oprósz kakao. Przelej do niej ciasto.
  5. Piecz przez ok 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dyniowe przysmaki z pomarańczą

Dyniowe przysmaki z pomarańczą

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 150 g migdałów
  • 150 g fig suszonych
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki

Masa:

  • 400 g orzechów z nerkowca
  • 1 puszka napoju kokosowego
  • 200 g dyni
  • 45 gramów ksylitolu
  • 125 g oleju kokosowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki likieru Cointreau
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii

Wykończenie:

  • 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
  • 100 g nasion chia

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej gorącą wodą. W moździerzu rozetrzyj goździki. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
  2. Zmiksuj płatki owsiane, figi, skórkę z pomarańczy, migdały i przyprawy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie przelej ją do okrągłych foremek i wstaw do lodówki.
  3. Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
  4. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok z cytryny.
  5. Wyciągnij ziarenka z laski wanilii.
  6. Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, olej i napój kokosowy oraz likier Cointreau zmiksuj razem aż do powstania gładkiej masy.
  7. Masę przelej do foremek, na schłodzone spody ciasta. Pozostaw w lodówce przez około 12 godzin do zastygnięcia.
  8. Nasiona chia zalej gorącym napojem sojowym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy dyniowej.
  9. Podawaj schłodzone

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (69 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...